ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: persuitnodiging Corporate Governance Congres

Rotterdam, 6 januari 2003

Betreft: Nationaal Corporate Governance Congres 'Tabaksblat: de code is er, hoe nu verder?'

Beste,

De commissie Tabaksblat presenteerde op 9 december vorig jaar de definitieve corporate governance code voor ondernemingen in Nederland. Tijd dus voor betrokkenen om serieus aan de slag te gaan met de implementatie. Ook een mooi moment om nog eens alles op een rij te zetten. Ernst & Young organiseert hiervoor het Nationaal Corporate Governance Congres met als thema 'Tabaksblat: de code is er, hoe nu verder?'

Als vertegenwoordiger van de media wordt u uitgenodigd aanwezig te zijn en indien gewenst deel te nemen aan de workshops. Sprekers zijn onder meer Morris Tabaksblat, voorzitter van de commissie Corporate Governance, Paul Koster, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten en David Lindsell, partner van Ernst & Young UK en destijds lid van het Engelse Turnbull-committee voor Corporate Governance.

Het congres vindt plaats op:

donderdag 15 januari 2004
van 12.45 tot circa 17.00 uur
Hilton Royal Parc te Soestduinen

Indien u interesse heeft deel te nemen dan kunt u dat kenbaar maken via het bijgevoegde antwoordformulier. Graag bij voorkeur voor 14 januari aanstaande. Een e-mail sturen of een belletje kunnen uiteraard ook: toby.ellson@nl.ey.com of 010 406 5364.

Met vriendelijke groeten,

Toby Ellson, woordvoerder

---


----

Bijlage Antwoordfax

Aan : Ernst & Young, fax (010) 406 53 51

T.a.v. : Toby Ellson

Betreft : Bevestiging deelname Nationaal Corporate Governance
Congres

Ondergetekende is aanwezig op donderdag 15 januari in het Hilton Royal Parc te Soestduinen

Naam :

---

Publicatie :

---

Telefoon :

---

E-mail :

---

Graag deze bevestiging uiterlijk 14 januari aanstaande retourneren. Een e-mail sturen of een telefoontje kan uiteraard ook: toby.ellson@nl.ey.com of 010 406 53 64

---


----

Bijlage Programma

12.45 uur Ontvangst met een broodje
13.30 uur Opening
Pieter Jongstra, voorzitter van Ernst & Young Accountants
13.40 uur 'De code is definitief, nu nog de implementatie.' Morris Tabaksblat, voorzitter van de commissie Corporate
Governance
14.10 uur 'The UK experience with corporate governance and the Turnbull guidance'
David Lindselll, partner Ernst & Young UK 14.40 uur Pauze
15.05 uur Parallel workshop 1
15.45 uur Parallel workshop 2
16.25 uur 'Beheersing van de interne organisatie'(In Control Statements)
Paul Koster, bestuurslis Autoriteit Financiële Markten
16.55 uur Afsluiting
Pieter Jongstra, voorzitter van Ernst & Young Accountants
17.00 uur Borrel

---


----

Bijlage workshops

Risico Analyse, Risico Management & Internal Audit De code Tabaksblat geeft aan dat de Raad van Bestuur (RvB) verantwoordelijk is voor het beheersen van de risico's verbonden aan de ondernemingsactiviteiten en voor de financiering van de vennootschap. De RvB rapporteert hierover aan en bespreekt de interne risicobeheersing- en controlesystemen met de Raad van Commissarissen en de Auditcommissie. Wat moet de Raad van Bestuur (laten) doen, welke stappen zijn noodzakelijk om een goede Risico Analyse uit te voeren en welke rol speelt Internal Audit in dit kader?

In control statements: hoe komt u tot een onderbouwde verklaring? 'In het jaarverslag verklaart het bestuur dat de interne risicobeheersings- en controlesystemen adequaat en effectief zijn en geeft het een duidelijke onderbouwing van deze verklaring.' Het lijkt zo eenvoudig, maar achter deze bepaling gaat een wereld van praktische implicaties schuil. Wat is er nodig voordat het management een dergelijke verklaring -een 'in control statement'- kan afgeven? Dat is de vraag die centraal staat in deze workshop. Er wordt ingegaan op oplossingsrichtingen die een efficiënte en praktische invulling geven aan de inspanningen om te komen tot de bedoelde verklaring.

Juridische highlights van de implementatie van de Corporate Governance Code
In deze workshop zullen de juridische aspecten van het functioneren van achtereenvolgens de Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen, Auditcommissie, Renumeratie- en Selectiecommissie besproken worden. Ook zal aandacht worden gegeven aan het functioneren van de aandeelhoudersvergadering en het verlenen van stemvolmachten door de Stichting Administratiekantoren aan de certificaathouders. Tot slot zal de werking van de Code in de intra groeps transacties worden besproken.

Op de juiste wijze de klok laten luiden: een kwestie van goed corporate governance
Deelnemers aan deze workshop worden uitgedaagd om aan de hand van een praktische casus mee te denken over de opzet en de werking van klokkenluiderregelingen binnen een organisatie. In deze workshop wordt ingegaan op de te ondernemen stappen.

Heeft IT met corporate governance te maken?
Het interne beheersings- en controlesysteem is een belangrijk onderdeel van de (inter-)nationale regels op het gebied van corporate governance. In moderne ondernemingen is het overgrote deel van de dergelijke systemen geautomatiseerd. IT helpt daarom bij risico-identificatie, early warnings en risicobeheer. In de workshop gaan we in op de praktijk.

Scenariodenken: greep op de toekomst
'De Raad van Bestuur rapporteert in het jaarverslag over de gevoeligheid van resultaten van de vennootschap ten aanzien van externe omstandigheden en variabelen.' Deze rapportage wordt veelal gebaseerd op voorspelbare trends. Maar wat nu bij trendbreuken of onverwachte ontwikkelingen? Scenariodenken is de methode om meer greep te krijgen op verschillende denkbare toekomsten.


06 jan 04 16:01