PvdA Utrecht

Startkwalificatie voor iedere Utrechter

Actief burgerschap is de kern van een nieuw integratiebeleid. Dat is de strekking van 'Ruimte en Regels' de nieuwe visie op Integratie en Burgerschap die de PvdA-Utrecht op donderdag 15 januari presenteert. Volgens de visie moet de lat moet voor zowel oud- als nieuwkomers omhoog en moet een startkwalificatie voor iedereen een vereiste zijn. Het Rijk zal worden verzocht om voor de groep die geen startkwalificatie heeft de leerplicht te verhogen naar de leeftijd van 23 jaar.

Gemeenteraadslid Yücel Aydemir zal tijdens de hoorzitting over integratie op 15 januari aangeven wat volgens de de PvdA-fractie de koers is die de gemeente Utrecht moet varen. De nieuwe visie omhelst zeven punten waarop de PvdA integratie wil verbeteren en aanpakken. Deze punten zijn: het aanscherpen van inburgeringstrajecten, creëren van werkgelegenheid, betere invulling van onderwijsbeleid en de controle daarop, aanpakken van jeugdproblematiek en de emancipatiebeweging binnen de allochtonengroepen stimuleren.

Integratie is voor de PvdA niet gelijk aan assimilatie; ruimte voor eigen identiteit blijft altijd een belangrijke voorwaarde. De PvdA-Utrecht hamert erop dat het integratiebeleid niet mislukt is, maar dat er wel degelijk dingen moeten veranderen. Het is niet te tolereren dat groepen jongeren de leefbaarheid binnen een wijk of stad verzieken. De visie beschrijft concrete maatregelen die genomen moeten worden om zowel de harde kern als lichte criminaliteit aan te pakken. Een onderdeel daarvan is niet meer investeren in de harde kern, maar deze groep te laten aanpakken door de politie. Ook is voor de PvdA onacceptabel dat bepaalde groepen, waaronder allochtone vrouwen, vaak nauwelijks deel uitmaken van onze maatschappij. Om dat tegen te gaan, moet iedereen verplicht worden een startkwalificatie te behalen. Omdat dit vaak niet binnen de leerplichtige leeftijd gelukt is, pleit de PvdA voor het omhoog schroeven van deze leeftijd naar 23.

De visie Ruimte en Regels is geschreven in het kader van de herijking van het Utrechtse integratiebeleid. De PvdA-Utrecht is van mening dat de Regels binnen Utrecht best aangescherpt mogen worden en de handhaving consequenter moet. Hiervoor moet wel van beide kanten Ruimte geboden worden voor ieders eigen identiteit en keuzes. De PvdA hoopt dat de visie een aanzet zal geven tot een betere aanpak van integratie in Utrecht.