Nozema

15-12-03
Dit is een gezamenlijk persbericht van het bestuurlijk overleg Zendmasten, waarin deelnemen de provincie utrecht, nozema n.v., Gemeenten ijsselstein, montfoort en lopik, het ministerie van Economische zaken en de heer dr. d.k.j. tommel.

Doorbraak in kwestie zendmasten Lopik / IJsselstein

In goed overleg en in constructieve samenwerking van de gemeenten IJsselstein, Lopik en Montfoort, het ministerie van Economische Zaken en Nozema onder voorzitter- schap van de provincie Utrecht is een akkoord bereikt om een eind te maken aan de storingsklachten over de middengolf radiozendmasten. Het akkoord houdt in dat Nozema het via de middengolf uitgezonden vermogen definitief fors verlaagt. Hiertoe wordt één zendmast weggehaald.

De betrokken partijen tekenen een intentieverklaring, vooruitlopend op een te tekenen convenant waarin de volgende maatregelen worden afgesproken:

* het toegestane uitzendvermogen van 240 kWatt wordt teruggebracht naar 100 kWatt voor reguliere uitzendingen met een reserve van 40 kWatt. Deze reserve-capaciteit wordt gebruikt tijdens onderhouds- en testwerkzaamheden op andere zendmasten;
* de noordelijke zendmast (kant van IJsselstein) wordt binnen 12 maanden na ondertekening van een convenant afgebroken;
* hoge frequenties die relatief meer storing veroorzaken zoals 1395 AM en 1008 AM verdwijnen voorgoed uit de regio; ook in backup situaties komen deze frequenties niet terug;
* de kosten van het verwijderen van de zendmast en de schade die Nozema lijdt door de reductie van het uit te zenden vermogen, worden gedragen door de gemeente IJsselstein en Nozema;
* indien - ondanks bovengenoemde maatregelen - nog storingsklachten ontstaan, worden deze opgelost door de gemeente IJsselstein en Nozema gedurende een jaar; hiertoe wordt een klachtenregeling opgesteld; na dit jaar worden de klachten volgens de wettelijke regeling afgehandeld;

* de gemeenten IJsselstein en Lopik onthouden zich van verdere woningbouw in de nabijheid van de AM-masten;
* perspectief voor de lange termijn: het streven blijft om de zendmasten uit de regio te plaatsen middels een plan als Misi de Mare (boorplatform in het Markermeer). In geval van digitalisering van de middengolf is verplaatsing niet meer nodig.

Met bovengenoemde maatregelen verwachten de betrokken partijen een eind te maken aan de onrust in de regio. De storingsgrens (3 V/m), zoals die geldt voor de open lucht, verschuift met deze maatregelen naar de rand van IJsselstein-Zuid. Uit recente metingen blijkt dat binnenshuis (in de woningen rond de zendmasten) de veldsterkte ruimschoots beneden deze storingsgrens blijft. Verlaging van het regulier uitgezonden vermogen naar 100 kW betekent dat de kans op storingen verder afneemt, want moderne consumentenapparatuur zijn minimaal bestand tot veldsterkten tot de genoemde 3 V/m. Voor de gezondheid hoefde al niet gevreesd te worden: de gezondheidsgrens zoals vastgesteld door de overheid op gezag van de Gezondheidraad is 29 keer zo hoog (87 V/m) als de storingsgrens. Gevaar voor de gezondheid is hier dus geheel niet aan de orde.

Vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid met de omgeving is Nozema bereid om een deel van deze voor haar onmisbare bedrijfsactiviteit op te geven. Het verminderen van het uitgezonden vermogen heeft gevolgen voor de luisteraars van een huidige klant van Nozema (op de 675 AM) omdat het bereik van deze zender vermindert.