UWV

UWV en Verbond van Verzekeraars ondertekenen convenant verhaalsrecht

15 januari 2004

UWV en het Verbond van Verzekeraars hebben een convenant ondertekend over de afhandeling van het verhaalsrecht, het recht om de kosten van een WAO-uitkering te verhalen op degene die de arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. Per jaar worden 2.000 tot 3.000 mensen door schuld van derden arbeidsongeschikt. In verreweg de meeste gevallen gaat het om arbeidsongeschiktheid als gevolg van een verkeersongeval. UWV kan de kosten van deze arbeidsongeschiktheids-uitkeringen verhalen op de veroorzakers, die hiervoor in de regel verzekerd zijn.

In het convenant maken UWV en het Verbond van Verzekeraars afspraken over de afhandeling van deze claims, zodat de transactiekosten worden beperkt en langlopende juridische procedures worden voorkomen. Het belangrijkste discussiepunt dat met het convenant wordt opgelost betreft de vraag of UWV de bruto of de netto uitkering kan verhalen. In het convenant is voor een middenweg gekozen: UWV verhaalt 79 % van de bruto-uitkering. Daarnaast bevat het convenant afspraken over de vaststelling van de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid.

Het convenant geldt van 1 januari 2004 tot 1 januari 2007 en volgt op twee eerdere convenanten die sinds 1998 van kracht zijn geweest. Met het verhaalsrecht is jaarlijks tussen de 20 en 30 miljoen euro gemoeid.