Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten


WAO-premie kleine bedrijven: advies om bezwaar aan te tekenen

Er blijft onzekerheid bestaan over de juistheid van de premievaststelling WAO voor 2004 in de branche. OSB adviseert om bezwaar aan te tekenen tegen de premievaststelling WAO 2004 voor kleine bedrijven. Kleine werkgever is de werkgever te wiens laste in het tweede kalenderjaar (2002) dat aan het premiejaar (2004) vooraf is gegaan, een premieplichtig loon is gekomen dat gelijk is aan of minder bedraagt dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon (625.000,00). De rechtbank in Breda heeft geoordeeld dat het huidige systeem van boetes en kortingen op de WAO-premie op een onjuiste manier is afgeschaft.

Sinds 2003 betaalt u als kleinbedrijf geen premie meer die afhangt van het aantal arbeidsongeschikte werknemers, maar is de WAO-premie voor elk bedrijf gelijk. Minister De Geus van Sociale Zaken moet de juridische fouten repareren die zijn gemaakt bij de afschaffing van de WAO-boete.

38.000 kleine bedrijven hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de premievaststelling WAO 2003. Wie geen arbeidsongeschikte werknemers heeft, zou in het oude systeem 0,59% premie hebben betaald. Maar sinds de afschaffing hiervan per 1 januari 2003 is er een uniforme premie van 2,38%. Daar wringt de schoen voor de bezwaarmakers. De uitspraak van de rechter kan u een premievoordeel van 1,79% van de loonsom opleveren.
Onlangs was er een eerste uitspraak in een reeks van vijf rechtszaken die hierover zijn aangespannen. De rechtbank van Breda gaf klager Brokx Schalken bv, een industrieel bedrijf uit Tilburg, gelijk. Minister De Geus heeft de premiedifferentiatie per Koninklijk Besluit afgeschaft. In dat Besluit is opgenomen dat voor kleine werkgevers de premieopslag voortaan nihil is. De rechter oordeelt nu dat dit strijdig is met de wet. Daarin is namelijk expliciet opgenomen dat de premiekorting en -boete af moeten hangen van het arbeidsongeschiktheidsrisico in een bedrijf.
Hoewel de rechtbank het eerste klagende bedrijf dus gelijk geeft, is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Aan de rechter was ook gevraagd welk premiepercentage het bedrijf moest gaan betalen, maar daarover is geen uitspraak gedaan. De rechter dwingt het UWV wel om een nieuw oordeel te vellen over de bezwaarschriften van de mkb'ers. Maar dat definitieve oordeel zal nog wel even op zich laten wachten nu eerst het hoger beroep moet worden afgewacht. Dit betekent evenwel dat het UWV geen nieuw oordeel hoeft te velllen over de premievaststellingen waartegen geen bezwaar is gemaakt.

Het is verstandig om ook tegen de premiestelling van dit jaar bezwaar aan te tekenen. Voor dit jaar is de afgeschafte premiedifferentiatie nog niet in de wet verankerd. Wel ligt er sinds eind november een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat regelt dat de WAO-premie van een bedrijf afhangt van het aantal arbeidsongeschikten in de sector.

Bezwaar aantekenen
U schrijft een brief waarin u aangeeft waar u het niet mee eens bent en waarom niet. U stuurt de brief naar UWV. In de brief waarin de beslissing staat, vindt u het juiste adres waar u uw bezwaarschrift naar toe stuurt.
Schrijf in uw bezwaarschrift in ieder geval:

- uw naam en adres;

- uw telefoonnummer;

- UWV-registratienummer;

- de datum;

- de aanduiding "Bezwaarschrift". Schrijf dit ook op de enveloppe;
- de beslissing waartegen u bezwaar maakt (datum en kenmerk). Stuur een kopie mee van de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
- de redenen waarom u het niet eens bent met de beslissing;
- of u uw bezwaar op een hoorzitting wilt toelichten;
- uw handtekening;

UWV adviseert u uw bezwaarschrift aangetekend te versturen, dan kunt u altijd aantonen dat u tijdig heeft gereageerd. Neem ook een verzoek om kostenvergoeding op in uw bezwaarschrift.

Bezwaar maken namens een rechtspersoon
U maakt misschien bezwaar namens een rechtspersoon. Voeg in dat geval een bewijsstuk toe waaruit blijkt dat u namens de rechtspersoon mag optreden. Dat kan een kopie zijn van de statuten, de reglementen of een stichtingsbrief. Of een uittreksel uit het Handelsregister of het register van verenigingen en stichtingen van de Kamer van Koophandel.

Redenen van bezwaar
De reden waarom u tegen de beschikking in bezwaar gaat, is dat er geen wettelijke grondslag voor aanwezig. Het Besluit gedifferentieerde premie, opslagen en kortingen WAO 2004 (Staatscourant 26 november 2003, nr. 229) is gebaseerd op een voorgenomen noodzakelijke aanpassing van artikel 78 WAO. Deze aanpassing is nog geen wet.

Kostenvergoeding
Het voeren van een bezwaarschriftprocedure kan kosten met zich meebrengen. Als u in het gelijk wordt gesteld, kunt u in aanmerking komen voor vergoeding van kosten, zoals kosten van rechtsbijstand en reiskosten. U moet daar dan wel om vragen voordat UWV op uw bezwaar beslist. Een verzoek om kostenvergoeding dat binnenkomt nadat de beslissing genomen is, wordt niet gehonoreerd.

Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de CAO-helpdesk van OSB.