Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Onderzoek naar fraude met overschrijvingskaarten afgerond
Publicatiedatum: 15-01-2004

De Financiële Recherche (divisie Justitiële Zaken) van de politie Gelderland-Midden heeft proces-verbaal opgemaakt tegen vier meisjes en vrouwen uit Arnhem die verdacht worden van fraude met overschrijvingskaarten.

De personen zijn 15, 19, 21 en 47 jaar. Het vijftienjarig meisje werd gehoord door een jeugdrechercheur, de andere drie werden gehoord door rechercheurs van het bureau Financiële Recherche. Zij verklaarden in het uitgaansleven te zijn benaderd door personen die hen tegen een vergoeding overhaalden om hun bankrekening en PIN-pas ter beschikking te stellen. Deze personen wisten overschrijvingskaarten, die door rekeninghouders zijn ingevuld en zijn verstuurd, te bemachtigen ten einde het vermelde rekeningnummer te wijzigen (vaak met behulp van correctievloeistof) in het rekeningnummer van de vrouwen en de meisjes. Het geld werd door de nog onbekende personen met de PIN-pas van de vrouwen via een geldautomaat van de rekening gehaald in onder meer Bussum, Amersfoort en Amsterdam. Hoewel de vrouwen een aanzienlijke beloning was toegezegd, viel het resultaat hen naar eigen zeggen behoorlijk tegen.
Niet bekend is hoe de personen aan de overschrijvingskaarten zijn gekomen; wel is duidelijk dat in totaal 31 overschrijvingskaarten (van willekeurige burgers uit het gehele land) werden bewerkt, waardoor in totaal ruim 16.000 euro schade ontstond.

Dergelijke onderzoeken vinden regelmatig plaats en zijn feitelijk eenvoudig van aard. De opdrachtgevers zijn weliswaar moeilijker traceerbaar, maar de vrouwen die hierin meegaan zijn relatief eenvoudig op te sporen omdat gebruik werd gemaakt van hun bankrekeningen. Het zijn dan ook de meisjes en vrouwen die de grote risico's lopen en bovendien teleurgesteld raken over de toegezegde beloning. De politie waarschuwt dan ook iedereen niet in te gaan op dergelijke benaderingen en voorstellen.

De betrokken bank heeft overigens de benadeelden schadeloos gesteld en namens hen aangifte gedaan.

Divisie Justitiële Zaken - Bureau Communicatie Ronald van der Leeden - telefoon: 026-3524721

---

Gelderland-Midden