NIEUWE STEEN INVESTMENTS

Prima resultaten Nieuwe Steen Investments over 2003

HOORN - Nieuwe Steen Investments n.v. (NSI) heeft over 2003 prima resultaten geboekt. Het directe resultaat per gemiddeld uitstaand aandeel steeg tot ruim EUR 1,35 per aandeel en het indirect resultaat per aandeel steeg naar EUR 0,25 per aandeel. Het totale beleggingsresultaat per aandeel nam daarmee toe van EUR 1,58 naar EUR
1,60 per aandeel. Op grond van de huidige markt en de kennis van de huidige portefeuille, verwacht NSI over 2004 een directe beleggingsresultaat van tenminste ongewijzigd EUR 1,35 per aandeel.

Ontwikkeling resultaat
Het directe resultaat nam in 2003 met EUR 2,6 miljoen toe tot EUR 44,2 miljoen en ontwikkelde zich daarmee geheel volgens de verwachtingen. Met name een hoog verkoopresultaat in het vierde kwartaal droeg bij aan een indirect resultaat over 2003 van EUR 8,1 miljoen (2002: EUR 7,3 miljoen). Het totale beleggingsresultaat kwam uit op EUR 52,2 miljoen (2002: EUR 48,9 miljoen).

De huuropbrengsten bedroegen in 2003 EUR 84,6 miljoen. De exploitatiekosten bedroegen 10,5% van de huuropbrengsten (2002: 9,3%). Deze toename wordt onder meer veroorzaakt door een stijging van de vaste kosten zoals bijdrage vereniging van eigenaren, gemeentelijke belastingen en verzekeringspremies. Daarnaast worden onder de huidige marktomstandigheden extra kosten, in de vorm van onderhoud of het verstrekken van incentives voor de huurders, gemaakt bij het sluiten van nieuwe huurovereenkomsten en bij verlenging van bestaande huurovereenkomsten.

Beleid en ontwikkelingen
Voor NSI stond 2003 in belangrijke mate in het teken van een gedegen vermogensbeheer, met de nadruk op portefeuillevernieuwing en een actief verhuurbeleid. Het boekenonderzoek door de Belastingdienst is afgerond, er werd een nieuw dividendbeleid gepresenteerd en met het oog op de toekomstige samenstelling van de directie is gewerkt aan de interne organisatie.

NSI had in 2003 te maken met een aanhoudende zwakke economie en een onzeker beursklimaat.Veel ondernemingen richten zich na jaren van uitbundige groei op consolidatie en het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen.
Voor NSI zelf betekende dit druk op de verhuurmogelijkheden en het prijsniveau in de kantorenmarkt en een weinig uitdagende kapitaalmarkt. De lage rente beperkte de negatieve effecten.

Het hoge groeitempo van de beleggingsportefeuille in de laatste jaren liep iets terug maar NSI kon zich daardoor ook meer concentreren op het portefeuillebeheer. Hoewel de leegstand in de portefeuille iets toenam, ligt deze nog steeds beduidend onder de algemeen geldende percentages. Door een actief verkoopbeleid werd een record indirect resultaat geboekt. De beleggingsportefeuille groeide door tot nagenoeg EUR 1 miljard. Daarmee heeft de portefeuille de omvang die wij ambieerden. Dit zorgt voor voldoende schaalgrootte, voor voldoende omzet en dus liquiditeit van de aandelen op de beurs en voor voldoende slagkracht als partij in de vastgoedmarkt.

Ontwikkeling portefeuille
De onroerendgoedportefeuille bestond per 31 december 2003 uit 1.584 woningen en 162 objecten met een gezamenlijke boekwaarde (aankoopwaarde) van EUR 997,8 miljoen.
De portefeuille is gespreid over kantoren (49%), winkels (30%), volumineuze detailhandel (5%), bedrijfsgebouwen (5%) en woningen (11%).

In 2003 investeerde NSI voor een bedrag van EUR 90,3 miljoen in onroerend goed, door een aanvullende investering in de herontwikkeling van winkelcentrum t Loon in Heerlen, een nieuwbouw bedrijfsgebouw in Almere, een bouwmarkt in Den Bosch, een winkel in Uden en een portefeuille bestaande uit 283 woningen in Tiel, Venray en Uden. Daarnaast werden een vijftal, reeds eerder gekochte, nieuwbouwkantoren in Deventer, Vianen, Apeldoorn en Ede aan de vennootschap opgeleverd en in portefeuille genomen.

Verkocht werden acht objecten: drie winkels, drie winkelstrips, een kantoorgebouw, een bedrijfsgebouw en 236 appartementen/woningen. De verkoopopbrengst bedroeg EUR 39,3 miljoen waarop een verkoopresultaat (indirect beleggingsresultaat) van EUR 8,1 miljoen werd behaald.

Bezettingsgraad portefeuille
De huurderving ten gevolge van leegstand bedroeg ultimo 2003 2,9% (2002: 1,8%) over de totale portefeuille. Per sector bedraagt de leegstand: 4,1% in kantoren, 2,7% in bedrijfsgebouwen, 8,8% in volumineuze detailhandel en 0,9% in winkels.

Ultimo 2003 bedragen de contractuele huurinkomsten van de onroerend goed portefeuille EUR 86,8 miljoen. Hiervan wordt EUR 4,9 miljoen, zijnde 5,7% (2002: 5,2%) ontvangen via huurgaranties van ontwikkelaars/verkopers. Gezien de kantorenmarktontwikkelingen slaagden ook zij er slechts beperkt in de afgegeven huurgarantie om te zetten in verhuurovereenkomsten. De toename in 2003 komt met name door de oplevering van eerder gekochte, doch in 2003 opgeleverde nieuwbouw kantoren. Overigens bedraagt ultimo 2003 de gemiddelde, gewogen looptijd van de huurgarantieovereenkomsten 4,4 jaar.

Eigen vermogen
Het eigen vermogen steeg met EUR 11,5 miljoen tot EUR 445,7 miljoen. Gedurende 2003 werden behoudens 633.539 bonusaandelen in het kader van de uitkering van stockdividend geen nieuwe aandelen uitgegeven.

De intrinsieke waarde per aandeel kwam uit op EUR 12,92 na winstverdeling (tegen EUR 12,76 per ultimo 2002 na winstverdeling). De verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden aan kredietinstellingen bedroeg eind 2003 45-55% (ultimo 2002: 47-53%).

Slotdividend 2003 en interim-dividenden 2004
De directie stelt voor een slotdividend over 2003 in contanten uit te keren van EUR 0,68 per aandeel. Dit slotdividend is gelijk aan het directe resultaat over het tweede halfjaar 2003.

Overeenkomstig het in november 2003 bekendgemaakte gewijzigde dividendbeleid zal, met ingang van het slotdividend over 2003, het indirecte resultaat worden ingehouden, in plaats van uitgekeerd in de vorm van bonusaandelen. Daarnaast stelt NSI voor om vanaf 2004 het directe resultaat voortaan per kwartaal in contanten uit te keren, door middel van interim-dividenden in mei, augustus en november over respectievelijk het eerste, tweede en derde kwartaal.

Het voorstel inzake het gewijzigde dividendbeleid wordt ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voorgelegd.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op donderdag 25 maart 2004 om 10.30 uur in (de oude) Schouwburg Het Park te Hoorn. Het jaarverslag 2003 en de agenda voor de vergadering worden omstreeks 5 maart 2004 verzonden.

Vooruitzichten 2004
Onroerend goed portefeuille
In het eerste kwartaal van 2004 zal de portefeuille worden uitgebreid door de oplevering van kantoorgebouw Le Verseau te Zwolle, dat in 2002 is gekocht. Hiermee is een investering gemoeid van EUR 19 miljoen. Later in 2004 zal een thans in aanbouw zijnd volledig verhuurd kantoorgebouw te Ede, een investering van ca. EUR 8 miljoen, worden opgeleverd.

De verkoop van objecten is voor ons onderdeel van een actief portefeuillebeheer.
Uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden om dit jaar vastgoed te kopen dan wel tegen goede condities te vervreemden, streeft de vennootschap voor 2004 een per saldo groei van de beleggingsportefeuille na van EUR 50 a EUR 100 miljoen.

Balansverhoudingen
Het nagestreefde uitgangspunt van de vennootschap blijft de financiering van de, tegen verwervingskosten gewaardeerde, onroerendgoedportefeuille met 50% eigen vermogen.

Ter verbetering van de solvabiliteit, maar ook om de basis te creëren om slagvaardig te kunnen handelen zodra zich hiertoe aantrekkelijke kansen voordoen, is de vennootschap voornemens om in 2004 nieuw eigen vermogen aan te trekken. Timing en omvang zullen afhankelijk zijn van de mogelijkheden om tegen aanvaardbare condities een beroep op de kapitaalmarkt te doen en uiteraard van de ontwikkelingen in de vastgoedportefeuille. In afwachting hiervan geeft de directie de voorkeur aan de financiering met - op dit moment goedkoop - kortlopend vreemd vermogen.

Verhuurmarkt
Ten aanzien van de verhuurmarkt verwachten wij, op grond van reeds ontvangen opzeggingen, dat de leegstand in de komende periode verder zal toenemen tot 3,5 - 4% van de theoretische huur. De toename zal met name in de sectoren kantoren en volumineuze detailhandel plaatsvinden.

Met een actief verhuurbeleid, en geholpen door de contractuele huurverhogingen, verwachten wij echter dat de gerealiseerde huurinkomsten in 2004 niet zullen dalen doch zich minimaal stabiel zullen ontwikkelen.

Resultaten
NSI verwacht op grond van de huidige markt en de kennis van de huidige portefeuille, dat het directe beleggingsresultaat over geheel 2004 tenminste ongewijzigd EUR 1,35 per aandeel zal bedragen. Omdat het indirecte beleggingsresultaat uitsluitend bestaat uit gerealiseerde verkoopwinst, wordt hieromtrent geen concrete verwachting uitgesproken.

Hoorn, 15 januari 2004

Voor nadere informatie:
Nieuwe Steen Investments n.v.
J.R. Zeeman, directeur
J.J.M. Reijnen, directeur
Tel: 0229 - 29 50 50
e-mail: info@nsi.nl
internet: www.nsi.nl

Bijlagen:

- Profiel Nieuwe Steen Investments n.v.
- Financiële agenda

- Kerncijfers 2003

Profiel Nieuwe Steen Investments n.v.

Nieuwe Steen Investments n.v. (NSI) is een (closed-end) onroerend goed beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal. NSI is op 1 maart 1993 van start gegaan en heeft op 8 augustus 1995 van De Nederlandsche Bank N.V. een vergunning ontvangen als bedoeld in artikel 5 lid 1 van de Wet toezicht beleggingsinstellingen. NSI is sinds 3 april 1998 genoteerd op de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is als fiscale beleggingsinstelling (onder voorwaarde) 0% vennootschapsbelasting verschuldigd.

Uitgangspunten van het fonds zijn het ter beschikking stellen van een dividend en de financiering van het onroerend goed door middel van maximaal 50% lang vreemd vermogen.

NSI belegt in Nederlands kwalitatief hoogwaardig onroerend goed met een hoog aanvangsrendement. Bij investeringsbeslissingen wordt een gedegen afweging gemaakt tussen risico en rendement. NSI belegt in kantoren, winkels, volumineuze detailhandel, bedrijfsgebouwen en woningen. NSI streeft naar een optimale spreiding, zowel geografisch als over de verschillende categorieën onroerend goed.

Financiële Agenda

Publicatie jaarverslag 2003 5 maart 2004
Algemene Vergadering van AandeelhouderS 25 maart 2004
Notering ex-dividend 29 maart 2004
Betaalbaarstelling slotdividend 2003 5 april 2004
Publicatie resultaat 1e kwartaal 2004 15 april 2004
Publicatie resultaat 1e halfjaar 2004 15 juli 2004
Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2 september 2004
Publicatie resultaat eerste 3 kwartalen 2004 15 oktober 2004

2003 2


002

Resultaten (x EUR 1.000)
Huuropbrengsten 84.634 78.053

Direct
beleggingsresultaat 44.171 41.564 Indirect beleggingsresultaat 8.062 7.329 Totaal
beleggingsresultaat 52.233 48.893

Balansgegevens (x EUR 1.000)
Onroerend goed
beleggingen 997.830 930.324 Eigen
vermogen 445.733 434.207 Schulden aan kredietinstellingen
541.724 484.287

Gegevens per gemiddeld
uitstaand gewoon aandeel (x EUR 1)
Direct
beleggingsresultaat 1,35 1,34 Indirect
beleggingsresultaat 0,25 0,24 Totaal
beleggingsresultaat 1,60 1,58

Geplaatst aandelenkapitaal
Gewone
aandelen 32.774.117 32.140.578 Gemiddeld aantal uitstaande
gewone
aandelen 32.619.333 30.921.365

Gegevens per aandeel (x EUR 1)
Interim-dividend 0,77 0 ,81
Slotdividend 0,68 0 ,77
Intrinsieke waarde (voor
winstverdeling) 13,60 13,51

15 jan 04 10:51