Gemeente Reimerswaal


Reimerswaal leent starters geld

Bron: PZC 15-01-2003; door Rob Paardekam

OOSTDIJK - De gemeente Reimerswaal wil starters op de woningmarkt een financieel steuntje in de rug geven door ze een zogeheten starterslening te verstrekken. De Eerste Oostdijkweg in Oostdijk is aangewezen als eerste nieuwbouwproject waarbij de leningen worden uitgegeven.

Net als in de rest van het land komen starters in Reimerswaal steeds moeilijker aan een eigen woning, omdat de huizen steeds duurder worden. Starters zijn jonge mensen die voor het eerst een huis kopen.

De starterslening kan deze mensen een flink eind op weg helpen. Het gaat om een extra lening bovenop het maximale bedrag dat de bank wil verstrekken. Met dat extra beetje geld wordt een eigen woning financieel soms net haalbaar.

De leningen kosten de gemeente in principe geen geld, want ze worden verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), waar voor elke gemeente een bedrag gereserveerd is. Reimerswaal dient in feite als tussenpersoon.

De gemeente heeft zon 228.000 euro in het potje zitten en hoopt de komende jaren zes of zeven leningen tussen de 30.000 en 40.000 euro te kunnen verstrekken.

De lening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Daarna vindt een inkomenstoets plaats om te kijken wat de starter kan betalen. Het is de bedoeling dat rente en aflossing stijgen naarmate het inkomen groeit.

De Eerste Oostdijkweg in Oostdijk dient als proefproject. Daar wil de gemeente in samenwerking met een projectontwikkelaar drie of vier rijwoningen bouwen, waarvoor startersleningen verstrekt worden. Als dat succesvol verloopt, wil de gemeente ook de rest van het geld uit het SVN-fonds gebruiken voor startersleningen en misschien zelf wel geld beschikbaar stellen.

Samen met woningcorporatie R&B Wonen heeft de gemeente nog een ander plan om starters te helpen. In de nieuwe wijk Steehof in Yerseke komen waarschijnlijk koopwoningen in maatschappelijk gebonden eigendom. Dat komt erop neer dat R&B Wonen huizen bouwt die onder de marktwaarde (maximaal 151.000 euro) verkocht worden. Kopers dienen de woning minimaal twee jaar te bewonen en moeten haar bij verkoop terug aanbieden aan R&B Wonen. Deze koopt de woning terug op basis van de door een taxateur bepaalde marktwaarde. Corporatie en eigenaar delen de winst, waarna R&B Wonen het huis opnieuw voor starters op de markt brengt.

Scholen

Een derde mogelijkheid om goedkope starterswoningen aan te bieden is het ombouwen van bijvoorbeeld scholen of brandweerkazernes. In Lewedorp en Nieuwdorp hebben ze daar goede ervaringen mee. Concrete plannen zijn er nog niet, maar in Yerseke komen op termijn enkele scholen leeg te staan en in Krabbendijke komt de brandweerkazerne over een paar jaar vrij. De gemeente zal tegen die tijd bekijken of er mogelijkheden zijn om starterswoningen in deze gebouwen te creëren.

De plannen van de gemeente om starters te helpen, worden op donderdag 5 februari besproken in de raadscommissie wonen en milieu. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Kruiningen.

(Geplaatst op: 15-01-2004)