SIMON A COHEN VERMOGENSBEHEER

Rotterdam, 15 januari 2004

PERSBERICHT

Rotterdamse vermogensbeheerder Simon A. Cohen

Beschermd beleggen nu extra voordelig en noodzakelijk!

De meeste effectenbeurzen in de wereld zijn weer aan het stijgen na drie slechte jaren. Voor beleggers staan tal van economische seinen op groen. De rente is laag, de koersen van veel aandelen schommelen rond een laag niveau. Een groot aantal ondernemingen heeft drastisch gesaneerd tijdens de recente malaise. Niet levensvatbare concurrenten zijn uit de markt verdwenen zodat voor de overblijvers automatisch meer marktaandeel bereikbaar is. In de VS is sprake van economisch herstel en historisch blijkt Europa dat herstel in een latere fase te volgen. Toch moet gewaarschuwd worden voor een teveel aan optimisme. Want ook de risico's zijn sterk in omvang en aantal toegenomen. Een ervaren en solide belegger weet dat het voorkomen van vermogensverlies de belangrijkste factor voor succes is. Daarom is beschermd beleggen nu meer dan ooit noodzakelijk. Gelukkig is juist nu bescherming voordeliger te realiseren dan enige tijd geleden.

Beleggingsrisico's nemen toe

De rente is nu zowel in de VS als in Europa laag. Bij een aantrekkende conjunctuur hoort echter een aantrekkende rente. Dat fenomeen is in het algemeen ongunstig voor aandelenbelegging. Zo kan de heersende positieve trend in de loop van het jaar nadelig beïnvloed worden. Ook de verkiezingsstrijd in de VS, die dit jaar in alle hevigheid gaat losbarsten, kan beleggers onzeker maken en aan de zijlijn houden en dat kan een drukkend effect op de koersontwikkeling veroorzaken. Anderzijds kan een aantrekkende economische groei in de VS het enorme begrotingstekort snel verminderen en dat is weer een positieve factor. De dollar daalt en daalt en sommigen verwachten dat de 'greenback' nog wel verder kan dalen. Dat is negatief voor veel internationals die grote belangen hebben in de VS. Maar als de daling te ver doorgaat lijkt gecoördineerd ingrijpen van de monetaire autoriteiten weer waarschijnlijker. Het tijdstip van ingrijpen is echter weer onzeker. De dreiging van het terrorisme is nog lang niet verdwenen en een grotere terroristische actie zou ook plotseling het beleggersvertrouwen weer kunnen aantasten. Ook het verloop van de wederopbouw van Irak kan een rol spelen. Daarnaast verschuift het economisch zwaartepunt in de wereld duidelijk in de richting van Azië, waarbij richting belegging in China zelfs al sprake is van een zekere hype. Veel geld verdwijnt dan ook van de traditionele grote beurzen in de ontwikkelde wereld naar Aziatische beurzen en dat kan een snelle stijging van de traditionele beurzen afremmen. Een andere ontwikkeling is de veroudering van de bevolking in de ontwikkelde landen. Die leidt er toe dat de vraag naar beleggingen met een hoog inkomen stijgt, wat in het voordeel is van bijvoorbeeld aandelen met een hoog dividend maar kan leiden tot verminderde aandacht voor aandelen met een laag dividend en meer aandacht voor belegging in obligaties.

Ook de roterende beweging op de beurzen kan een rol spelen. De afgelopen periode hebben vooral de 'small caps' het goed gedaan. Waarschijnlijk lijkt een inhaalslag van de 'big caps'. Kortom, er is sprake van zeer veel onzekerheden en risico's.

Wat is beschermd beleggen?

Beschermd beleggen is het aankopen van aandelen met daarbij het kopen van een zogenaamde put optie op die aandelen. Deze put optie fungeert als een bescherming tegen koersdaling van het onderliggende aandeel. Het lijkt op een soort verzekering en die verzekering kost geld. Maar dat geld kan worden gevonden in de jaarlijkse dividenduitkeringen zodat de kosten van de put optie worden terugverdiend. Wel profiteert men zo van koersstijgingen waarbij de put optie steeds kan worden doorgerold naar put opties met een hogere uitoefenprijs. De gerealiseerde koersstijging wordt zo veiliggesteld. In de afgelopen jaren heeft deze methode van Simon Cohen zijn waarde dubbel en dwars bewezen.

De prijs van een put optie wordt o.a. bepaald door de rentestand en de volatiliteit van een aandeel. De rente is nu historisch laag en de volatiliteit van de beurzen als geheel is afgenomen. Deze twee factoren zorgen er voor dat het kopen van put opties als bescherming momenteel voordeliger is dan een aantal maanden geleden. Het is dus aan te raden daarvan nu te profiteren.

Over Simon A Cohen Vermogensbeheer BV
Simon A Cohen Vermogensbeheer BV is een onafhankelijke vermogensbeheerder die zich reeds 25 jaar toelegt op beschermd beleggen. Vorig jaar werd de onderneming de Rotterdamse Ondernemersprijs 2003 toegekend. www.simonacohen.com

Nadere informatie:

E. de Vrij of
P. Beijersbergen
Simon A Cohen Vermogensbeheer BV
Veerkade 7a, 3016 DE Rotterdam
Tel. 010 - 412 8001
Fax 010 - 433 3985
E.de.Vrij@simonacohen.com
P.Beijersbergen@simonacohen.com

15 jan 04 11:19