Provincie Zuid-Holland



Subsidies stimulering vrijwilligerswerk toegekend

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben in totaal bijna ¤190.000 euro subsidie gegeven aan projecten voor versterking van het vrijwilligerswerk. De projecten hebben betrekking op activiteiten die de vrijwilligersinfrastructuur versterken en nieuwe doelgroepen bij het vrijwilligerswerk betrekken. Er is voor dertien projecten zo'n 320 duizend euro subsidie aangevraagd.

De projecten lopen sterk uiteen. Zo wordt bijvoorbeeld subsidie toegekend aan de provinciale steunfunctie PJ Partners. Deze wil meer samenhang in het aanbod van deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers in de provincie Zuid-Holland brengen. Het vrijwilligerswerk in de provincie Zuid-Holland kent een veelheid aan beschikbare cursussen. Die kennen veel overlap. Door die veelheid weten vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties de meest geschikte cursussen niet meer te vinden. Het aanbod lijkt ondoorzichtig en niet goed op elkaar afgestemd. Met behulp van de subsidie wordt een provinciale ondersteuningsstructuur opgezet, van waaruit samenwerking en informatie-uitwisseling kan plaatsvinden en deskundigheidsbevordering van vrijwilligersorganisaties kan worden georganiseerd. Het beschikbare cursus- en trainingsaanbod wordt duidelijk beschreven en toegankelijk gemaakt voor vrijwilligers in Zuid-Holland.

Een andere organisatie die subsidie ontvangt is de Dordtse Welzijnsorganisatie. GS stellen een subsidie beschikbaar voor het project Maatschap in Betrokkenheid. Dit project heeft tot doel samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven en vrijwilligersorganisaties of maatschappelijke projecten in de regio Drechtsteden te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven bereid zijn in maatschappelijk betrokken te willen investeren. Vrijwilligersorganisaties weten echter moeilijk van dit potentieel aan vrijwilligerswerk gebruik te maken. Bedrijven en de vrijwilligersorganisaties weten elkaar vaak moeilijk te vinden. De provincie Zuid-Holland subsidieert de Dordtse Welzijnsorganisatie om een regionale makelaarsfunctie te vervullen en zodoende kansen op samenwerking tussen bedrijfsleven en vrijwilligersorganisaties beter te benutten.

Plaats

Aanvrager

Titel

Bedrag

toegekend (¤)

1

Rotterdam

PJ Partners

servicepunt vrijwilligerswerk

23.700

2

Delft

Brede Welzijnsorg. Delft

lokaal makelaarschap

10.072

3

Dordrecht

Dordtse Welzijnsorg.

Maatschap in Betrokkenheid

24.312

4

Katwijk

SSVH

Steunpunt Vrijwillige Hulp

14.150

5

Rotterdam

PJ Partners

Vrijwilligerswerk en bedrijfsleven

21.950

6

Rotterdam

PJ Partners

samenhang in deskundigheidsbevordering

30.000

7

Den Haag

HOF

reg. samenwerking intermediairen

24.500

8

Rotterdam

IVN

interculturalisatie en duurzaamheid

37.400

Totaal

186.084

Bron: afdeling communicatie, telefoon 070 441 66 22 Zie ook: http://www.zuid-holland.nl