Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland steunt groene en recreatieve projecten

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben ruim ¤ 1.900.000 aan subsidies toegekend voor 55 groene en recreatieve projecten. Met het geld worden onder meer natuurvriendelijke oevers gecreëerd en wandelpaden aangelegd. Maar ook kleine initiatieven zoals de bescherming van kerk- en steenuilen worden ondersteund.

De provincie Zuid-Holland heeft de groene subsidies ingesteld in 1997 met als doel de duurzame inrichting en beheer van de groene ruimte te stimuleren op het gebied van natuur, recreatie, landbouw en landschap. Hieronder een greep uit de projecten die subsidie hebben gekregen.

Natuurvriendelijke oevers

Het waterschap Goeree-Overflakkee wil bijna 4,5 kilometer oever langs de Zuidkreek in Middelharnis aankopen en dit op een natuurvriendelijke wijze inrichten. Het is de bedoeling dat er grote delen rietland ontstaan met op een aantal plaatsen lage droge oevers of diepere putten. Ook komt er een wandelpad. Het waterschap, dat voor dit project ¤ 226.800,00 subsidie van de provincie ontvangt, hoopt dat de ecologische oevers met name voor de Noordse woelmuis aantrekkelijk zullen zijn.

Kanovoorzieningen in Bergschenhoek

Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers is onderdeel van een plan van het Hoogheemraadschap van Schieland voor het recreatiegebied Lage en Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek. Het hoogheemraadschap wil daarnaast de infrastructuur verbeteren om daarmee de veiligheid te vergroten voor kanovaarders. De provincie stelt voor dit project ¤ 27.500,00 beschikbaar.

Kerk- en steenuilen

De Kerkuilenwerkgroep Zuid-Holland zet zich al jaren in voor behoud en versterking van populaties kerk- en steenuilen in Zuid-Holland. De werkgroep ontvangt ¤ 500,00 subsidie voor het plaatsen van nestkasten en het geven van voorlichting over het leven van kerk- en steenuilen.

Wandelen tussen landgoederen

Het gebied rond Leiden en Oegstgeest staat bekend om haar landgoederen, buitenplaatsen en parken. Om deze groene gebieden met elkaar te verbinden wil de gemeente Leiden een wandelpad met bruggetjes aanleggen tussen landgoed Endegeest in Oegstgeest en de Nachtegaallaan in Leiden. Het halfverharde wandelpad, waarvan de aanleg start in het voorjaar van 2004, wordt zo natuurlijk mogelijk ingepast in het landschap. De provincie steunt dit project met ruim ¤ 47.000.

Nieuwe aanvragen

Tot 1 maart 2004 kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend voor de subsidieregelingen Groene projecten en Recreatieve projecten. De subsidievoorwaarden staan op www.zuid-holland.nl. Op deze website staat ook de hele lijst van projecten die subsidie hebben gekregen.

Bron: afdeling communicatie, telefoon 070 441 66 22 Zie ook: http://www.zuid-holland.nl