Gemeente Haarlem


15 januari 2004

10/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer
College van Haarlem besluit over disciplinaire maatregelen
Intern onderzoek naar seponeergedrag parkeercontroleurs afgerond


Het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem heeft op dinsdag 12 januari 2004 een besluit genomen over de disciplinaire maatregelen tegen de parkeercontroleurs die ontoelaatbaar hebben gehandeld bij het seponeren van parkeerboetes. Daarmee is het interne onderzoek van de gemeente Haarlem afgerond.

De conclusie van het interne onderzoek is: een aantal controleurs is aantoonbaar in de fout gegaan door zichzelf en collega's te bevoordelen. Uitgeschreven parkeerboetes zijn daarbij onterecht geseponeerd.


De disciplinaire maatregelen die de gemeente Haarlem neemt variëren van 'voorwaardelijk ontslag' tot 'voorwaardelijk ontslag plus geldboete'. Over individuele doet de gemeente Haarlem geen mededelingen. Dit om de betrokkenen te beschermen.


Het onderzoek door de politie is nog niet afgerond. De politie is toezichthouder voor de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Vanuit deze verantwoordelijkheid voeren zij zelfstandig een onderzoek uit naar de gang van zaken. De politie onderzoekt de sepots van bekeuringen die niet zijn uitgeschreven aan parkeerwachters of hun collega's.

Haarlem heeft inmiddels de werkwijze rond het seponeren aangepakt. 'Op straat ' mag niet meer worden geseponeerd. De beslissing over een sepot wordt door een groepsleider genomen. Wekelijks vindt controle plaats op de rechtmatigheid van de ingetrokken parkeerboetes. Een definitieve werkinstructie voor controleurs is eind januari 2004 gereed. Ook wordt de opleiding voor nieuwe controleurs aangepast op de nieuwe regels

Context
Een onderzoek naar het seponeren van parkeerboetes door controleurs in het najaar van 2003 ingesteld na een reguliere, gemeentebrede, accountantscontrole. De accountant heeft destijds niet kunnen vaststellen of controle plaatsvindt op deze seponeringen en heeft aansluitend de gemeente Haarlem gewezen op de mogelijkheid tot misbruik. Dit is voor het college aanleiding geweest om een extern bureau opdracht te geven onderzoek te doen naar het uitschrijven en seponeren van parkeerboetes. Begin december 2003 werd bekend dat de gemeente Haarlem een onderzoek startte naar 11 controleurs en deze (bij voldoende bewijs) zou voordragen voor disciplinaire maatregelen.