Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
9 decdember 2003 UB/BOB/2004/1587 nr. 2030404480
Onderwerp Datum
Beantwooring Kamervragen van de leden Van 15 januari 2004
Dijken en Noorman-den Uyl.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Van Dijken en Noorman-den Uyl (beiden PvdA)) over het onderzoek door het RIF-team Noord inzake de relatie tussen autobezit/kentekenregistratie en bijstandsuitkeringen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)

2030404480

Vragen van de leden Van Dijken en Noorman-den Uyl (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderzoek door het RIF-team Noord inzake de relatie tussen autobezit/kentekenregistratie en bijstandsuitkeringen.(Ingezonden 8 december 2003)

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de uitkomsten van het door RIF-team Noord gedane onderzoek naar de relatie uitkering/ autobezit onder 9400 Groningse bijstandsgerechtigden, waarbij forse fraude is geconstateerd?

Antwoord 1
Ik heb het onderzoek naar autobezit bij Abw-cliënten in de gemeente Groningen van het voormalig RIF Noord op 3 december 2003 ontvangen.

Vraag 2
Is de informatieuitwisseling tussen de sociale diensten en de kentekenregistratie inmiddels een standaard procedure en wordt hiervoor het Inlichtingenbureau gebruikt?

Antwoord 2
Het is mij bekend dat enkele gemeenten een `on-line verbinding' hebben met het kentekenregistratiebestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze informatie-uitwisseling tussen sociale diensten en de Rijksdienst voor het Wegverkeer is echter geen standaardprocedure op landelijk niveau. De RDW is door het vml.Rif-Noord verzocht om aan deze koppeling mee te werken ter wille van het fraudeonderzoek en heeft zich daartoe constructief opgesteld. Momenteel wordt onderzocht welke nieuwe bronnen in de toekomst bij het Inlichtingenbureau aangesloten kunnen worden. De aansluiting op het kentekenregistratiebestand van de RDW zit daarbij.

Vraag 3
Zijn in andere regio's inmiddels vergelijkbare resultaten bekend en kunt u die de Kamer verstrekken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Het vml. Rif Den Haag is in januari 2003 een vergelijkbaar onderzoek gestart. De resultaten daarvan komen naar verwachting medio februari 2004 voor de Kamer beschikbaar.

2

Vraag 4
Is het mogelijk dat in Groningen onder de 847 mensen met een uitkering die twee of meer kentekens op hun naam hebben staan (met een uitschieter van 127) sprake is van misbruik van mensen die onvoldoende in staat zijn de reikwijdte van de frauduleuze tenaamstelling van kentekens te overzien? Zo ja welke preventie-mogelijkheden zijn er?

Antwoord 4
De gemeente Groningen gaat begin 2004 de gevallen met meerdere kentekens op naam projectmatig nader onderzoeken. Daarbij zal ook aandacht geschonken worden aan de relatie met het uitkeringsbeleid en aan het voorkomen van frauduleuze tenaamstellingen. De vraag welke concrete preventie-mogelijkheden er zijn ten aanzien van frauduleuze kentekenregistratie, is een aandachtsgebied van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.