Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlamingen beslisten zelf over eigen kieskringen (15/01/04)

De N-VA is uitermate verheugd dat haar voorstel van bijzonder decreet aangaande de provinciale kieskringen door het Vlaamse parlement met een tweederde meerderheid goedgekeurd werd.

De N-VA wou geen federale bemoedering. De Franstaligen hebben zich niet te moeien met de organisatie van de Vlaamse verkiezingen. Bovenal wou de N-VA vermijden dat liberalen, socialisten en spiritisten opnieuw een zware prijs zouden betalen aan de Franstaligen. Even er aan herinneren dat voor de federale provinciale kieskringen volgende toegevingen werden gedaan:


- een Senaat met evenveel senatoren voor zes miljoen Vlamingen als voor vier miljoen Franstaligen

- Brussel een volwaardig derde gewest

- het terugschroeven van de verdragsbevoegdheid van Vlaanderen en een akkoord zwart op wit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet zou gesplitst worden.

De N-VA is ook verheugd dat het Blok de Vlaamse kaart trok en mee het N-VA-voorstel goedkeurde ook al diende paars het eerst op een akkoordje te gooien over de toekomstige partijfinanciering van het Blok.

De N-VA heeft consequent gekozen voor het Vlaams belang en weigerde haar voorstel van decreet met een week uit te stellen, ondanks zware druk.

Ondertussen heeft de N-VA in het federale parlement als enige de Vlaamse belangen verdedigd. Haar amendementen tot splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en tot het verlenen van bevoegdheid aan Vlaanderen voor alle kiesaangelegenheden, werden echter weggestemd.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be