Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Gespecialiseerde bedrijven in de bouw in 2003

---

De neergaande conjunctuur heeft in 2003 ook zijn weerslag gehad op de gespecialiseerde bedrijven in de bouw. Halverwege het jaar stond voor 4.000 werknemers hun baan op de tocht. Vooral schildersbedrijven en bedrijven in de gww kampten met overcapaciteit. Het aantal vacatures was gering en het beroep op werknemers uit het buitenland was met bijna de helft teruggelopen.

Dit blijkt uit een onderzoek onder gespecialiseerde bedrijven in de bouw in 2003 dat onlangs door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid is uitgevoerd.

In 1990 telde de b&u 4.900 gespecialiseerde bedrijven. In 2001 was dit met 30 procent gestegen tot 6.700. In dezelfde periode steeg het aantal gespecialiseerde bedrijven in de gww-sector met 13 procent van
1.800 tot 2.100. Van de totale werkgelegenheid in de bouw, inclusief die bij schildersbedrijven, steeg het aandeel manjaren dat door gespecialiseerde bedrijven wordt verloond, van 33 procent in 1990 tot 40 procent in 2001. Het aandeel van de hoofdaannemingsbedrijven liep in dezelfde periode navenant terug. De productiecapaciteit in de bouw verschuift meer en meer naar de gespecialiseerde onderaannemer. Naar schatting was er medio 2003 voor bijna 4.000 personen onvoldoende werk in portefeuille. Schildersbedrijven meldden een overcapaciteit van ruim 4 procent, de gespecialiseerde gww bedrijven van 3 procent en in de b&u was het overeenkomstige percentage 2.

De problemen waarmee gespecialiseerde bedrijven momenteel te kampen hebben zijn ander dan in 1999. Waren toen een tekort aan personeel en tijdsdruk vaak de knelpunten, in 2003 zijn het te weinig werk en concurrentie door zzp-ers de meest genoemde knelpunten. De verslechterde conjunctuur is goed zicht baar. Voor bedrijven in de gww-sector is dit overigens meer het geval dan in de b&u. Zo zei 41 procent van de gww bedrijven dat er medio 2003 te weinig werk was en in de b&u 26 procent.

Toch waren de bedrijven niet altijd pessimistisch gestemd. Weliswaar hield 10 procent van de bedrijven rekening met een inkrimping van het personeelsbestand, maar 13 procent verwachtte een toename. Vooral kleinere bedrijven bleken de toekomst met enig optimisme tegemoet te zien.