Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Beton- en metselzandvoorziening en regionale bouwinvesteringen
---

Marktwerking bouwgrondstoffen gebaat bij verbetering cijfermateriaal verbruik

In de nieuwe situatie met marktwerking in de
bouwgrondstoffenvoorziening wordt de regionale verdeling van de winning van beton- en metselzand vooral bepaald door de haalbaarheid van individuele projecten, dus onder meer de kosten en opbrengsten. Evenals onder het taakstellingenbeleid is voor een goed beeld van deze haalbaarheid en van de toekomstige grondstoffenvoorziening, ook in regionaal perspectief, verbetering nodig van het cijfermateriaal over het gerealiseerde verbruik en de toekomstige behoefte.

Dit komt naar voren uit het EIB-rapport Beton- en metselzandvoorziening en regionale bouwinvesteringen. Dit rapport is opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Tot voor kort werd in Nederland jaarlijks circa 20 miljoen ton beton- en metselzand gewonnen. Het EIB heeft een vergelijking gemaakt van de verdeling hiervan over de provincies, met de regionale aandelen in onder meer de bouwinvesteringen en het aantal inwoners. Doordat in de afspraken tussen rijk en provincies (taakstellingen) vooral het verbruik in de betonindustrie en de geologische voorkomens bepalend waren, is de winning in de zandrijke provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg relatief groot in verhouding tot de regionale bouwactiviteit. Noord-Brabant vertegenwoordigt circa 15 procent van de landelijke bouwinvesteringen en het aantal inwoners, terwijl de provinciale betonindustrie ongeveer 20 procent van het landelijk verbruik beslaat. Onder meer speelt hierbij het relatief grote aantal vestigingen van de betonindustrie een rol.

De voorziening van bouwgrondstoffen zoals beton- en metselzand komt de komende jaren meer onder invloed van marktwerking. Om de haalbaarheid van geïntegreerde zandwinningen te kunnen beoordelen, is voor de belanghebbende partijen (waaronder zandwinners, natuur- en recreatieorganisaties en vergunning verlenende instanties) inzicht nodig in de ontwikkeling van vraag en aanbod, ook op regionaal niveau. Cijfers over de regionale verdeling van het beton- en metselzandverbruik en de verklarende variabelen (waaronder de bouwinvesteringen) zijn blijkens het EIB-onderzoek echter niet altijd recent en betrouwbaar. Ook ontbreekt het op provinciaal niveau aan prognoses van het grondstoffenverbruik. Het gebrek aan deze gegevens bemoeilijkt de mogelijkheden om de haalbaarheid van grondstoffenprojecten in te schatten. Het beter zicht krijgen op regionale bouwgrondstoffenmarkten vereist het verzamelen van aanvullende informatie over vraag en aanbod van deze grondstoffen en over de verklarende factoren hiervoor.
Zie publicatie: Beton- en metselzandvoorziening en regionale bouwinvesteringen