European Commission

P/04/6

Brussel, 8 januari 2004

5159/04 (Presse 17)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de moord op aartsbisschop Michael Courtney in Burundi

De Europese Unie veroordeelt met klem de moord op de pauselijke nuntius in Burundi, aartsbisschop Michael Courtney, die op wrede wijze om het leven is gebracht in een hinderlaag in Minago, en spreekt haar diepe medeleven uit met zijn familie en de Heilige Stoel.

De Europese Unie brengt hulde aan de persoon van aartsbisschop Michael Courtney, wiens inzet om het immense lijden van de lokale bevolking te verlichten en het geweld te beëindigen, door het Burundese volk en de internationale gemeenschap ten zeerste werd gewaardeerd.

De Europese Unie dringt er bij de Burundese regering op aan de omstandigheden op te helderen waarin de moord heeft plaatsgevonden, en verwacht dat de daders voor het gerecht worden gebracht. De Europese Unie spreekt de hoop uit dat deze afschuwelijke misdaad de uitvoering van het vredesproces niet in gevaar brengt.

De Europese Unie roept de Nationale Strijdkrachten voor de Bevrijding (FNL) op, af te zien van de militaire optie die het grote lijden waardoor de bevolking reeds getroffen wordt, nog verergert.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije, Roemenië en Turkije en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


___________________