Provincie Zuid-Holland




Vergadering 13 januari 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 januari 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan dit bericht op 'meer' te klikken.

Meer ruimte voor water in Zuid-Holland; Deelstroomgebiedsvisies Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid

GS hebben besloten via partiële of integrale streekplanherzieningen meer ruimte voor water in Zuid-Holland te reserveren. Water moet een meer sturende rol krijgen in de ruimtelijke ordening. De streekplannen van de provincie zullen daar ook op aangepast moeten worden. GS hebben ook besloten om bij de goedkeuring van bestemmingsplannen van gemeenten meer rekening te houden met ruimte voor water. Deelstroomgebiedsvisies laten zien waar er zich problemen met het water voordoen (veiligheid, watertekort, wateroverlast, waterkwaliteit). De provincie heeft de regie over de twee deelstroomgebiedsvisies in Zuid-Holland; die van Midden Holland en Zuid-Holland Zuid. GS hebben kennisgenomen van deze deelstroomgebiedsvisies die zullen doorwerken naar andere provinciale beleidskaders:


- ruimte reserveren voor water in streekplannen na afweging van meerdere belangen


- verankeren van het nieuwe waterbeleid in het Beleidsplan Milieu en Water/Beleidsnota Water


- aan de hand van deze provinciale kaders goedkeuren van formele plannen, zoals bestemmings- en waterbeheersplannen. In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) staat dat de vaststelling van de deelstroomgebiedsvisies door Provinciale Staten in 2006 zal plaatsvinden. In de beleidsnota Water (2005) en in het beleidsplan Milieu en Water (2006) moet het nieuwe waterbeleid worden vastgelegd.

Subsidies 2004Gedeputeerde Staten hebben besloten aan de volgende instellingen en organisaties een subsidie toe te kennen voor 2004:

Stichting Stimulans Rotterdam: in totaal ¤ 1.026.752,-.

Dit is bestemd voor de volgende structurele activiteiten: Informatie Servicepunt ¤ 285.000,- Deskundigheidsbevordering en informatieverstrekking ¤ 397.835,-Signalering en agendering van trends en ontwikkelingen, ¤ 134.330,-Samenwerking en ondersteuning van Rotterdamse eerstelijnsorganisaties ¤ 209.587,-.

Young Men's Christian Association, voor jeugdhulpverlening, ¤ 61.690,-

Ten behoeve van patiënten- en consumentenbeleid zijn subsidies verstrekt voor een totaal van ¤ 1.594.242,-, ten behoeve van Regionale Patiënten en Consumenten Platforms, Informatie- en Klachtenbureaus Gezondheidszorg, professionalering van de bureaus en de besturen en ontwikkeling van regiovisies. Per stad of regio zijn de bedragen:

Patiënten- en consumentenbeleid Den Haag e.o., in totaal voor een bedrag van ¤ 301,687,-, Patiënten- en consumentenbeleid Delft, in totaal ¤ 205,628k,- Patiënten- en consumentenbeleid Rijnmond, in totaal ¤ 423.068,- Patiënten- en consumentenbeleid Dordrecht, in totaal ¤ 221.820,- Patiënten- en consumentenbeleid Zuid-Holland Noord, in totaal ¤ 240.758,- Patiënten- en consumentenbeleid Midden Holland, in totaal ¤ 201.281,-

Voor regionale programma's Samenleving zijn de volgende subsidies toegekend:

Samenwerkingsorgaan Leidse Regio, Duin- en Bollenstreek, ¤ 200.000,- Regio Zuid-Holland Zuid, stuurgroep Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, ¤ 155.000,- Regionaal programma Drechtsteden, ¤ 149.500.-.
Startdocument fietspad 10: Den Haag - Vallei Meijendel

Op 29 januari 2003 hebben Provinciale Staten uitgesproken dat er een fietspad moet komen van Den Haag naar de Vallei Meijendel, het zogenaamde fietspad 10. Daarbij is wel benadrukt dat de eerder gestelde randvoorwaarde, een vermindering van het aantal parkeerplaatsen in de Vallei van Meijendel van 200 naar 100, wordt geschrapt. In juni 2003 hebben GS aangegeven dat voor de aanleg van het fietspad een aantal mogelijke tracés wordt onderzocht. In het derde kwartaal van 2004 zal op basis van een haalbaarheidsonderzoek een beslissing wordt genomen over de aanleg van het fietspad. Het startdocument legt de ontwikkeling van het fietspad 10 vanaf het fiets/ecoviaduct over de Landscheidingsweg, via de Vlakte van Waalsdorp naar de Vallei Meijendel vast. In het document wordt de geschiedenis van het fietspad besproken en wordt beschreven naar welke aspecten wordt gekeken bij de tracéhaalbaarheidsstudie. Daarin is onder andere aandacht voor de effecten voor plant en dier. De planning is om in het voorjaar van 2007 het fietspad open te stellen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp