Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

15 januari 2004

Nr. 04/008

Digitale test helpt bedrijven bij verbeteren carrière-kansen vrouwelijke managers

Om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de carrière-mogelijkheden van vrouwen in hogere functies is vanaf vandaag op www.glazenplafondindex.nl een test (digitale benchmark) beschikbaar. Ook gaat in de loop van 2004 het derde Ambassadeursnetwerk van start. Dit is bekendgemaakt tijdens de slotmanifestatie van het tweede Ambassadeursnetwerk.

Onder voorzitterschap van de president-directeur van Schiphol, Gerlach Cerfontaine, heeft het tweede Ambassadeursnetwerk het afgelopen jaar gewerkt aan verbetering van mogelijkheden van vrouwen om door te groeien naar hogere functies. De leden van het netwerk, allen topmanagers, hebben binnen hun eigen organisatie onder andere gewerkt aan bewustwording, cultuurverandering, het doorlichten van werving en selectie en het agenderen van dit thema in de eigen branche. De visie en ervaringen en de resultaten van de ambassadeurs staan in het boek Ambassadeursnetwerk 2003. Vrouwelijke leiders zichtbaar .

De digitale test is in het leven geroepen om bedrijven te helpen bij het vaststellen van de dikte van het zogenoemde glazen plafond. Bedrijven krijgen informatie over de loopbaanontwikkeling van vrouwen binnen het bedrijf en ze kunnen met de benchmark hun positie bepalen ten opzichte van andere organisaties, binnen of buiten hun sector en bedrijfstak. Verder kunnen ze advies krijgen over streefcijfers en maatregelen die de doorstroming van vrouwen naar de top verbeteren.

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken hebben ook besloten om voor de derde keer een Ambassadeursnetwerk in te stellen. Het derde Ambassadeursnetwerk legt zich er, evenals de eerste twee netwerken, vooral op toe dat talentvolle vrouwen in het middenkader beter worden opgemerkt in de top van bedrijven en organisaties. Op verzoek van minister De Geus zal het nieuwe netwerk extra aandacht geven aan de loopbaankansen van allochtone vrouwen.