Politie Gelderland-Midden

Velp, drie verdachten aangehouden voor poging tot doodslag,
Publicatiedatum: 15-01-2004

De politie heeft deze week drie verdachten aangehouden voor poging tot doodslag, brandstichting en vernieling. Op 1 januari 2004 is in de Louisestraat zwaar vuurwerk aangebracht op een voorruit van een woning. De voorruit is kapot gesprongen en er is ook vuurwerk in de woning terecht gekomen en tot ontploffing gekomen. Het vuurwerk heeft tot een behoorlijke ravage geleid in de woning. De bewoners waren op het moment van de ontploffing niet thuis, kwamen er pas later achter en hebben aangifte gedaan.
Na de aangifte is de politie met een onderzoek gestart en heeft maandag 12 januari een 31-jarige verdachte uit Velp aangehouden. Een dag later, dinsdag 13 januari, heeft de politie nog een 22-jarige verdachte uit Velp en 21-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden. De verdachte mannen zijn alledrie verhoord en na verhoor heengezonden. Zij hebben inmiddels bekend het vuurwerk aangebracht te hebben. De verdachten en de bewoners kenden elkaar. De verdachten geven aan dat zij om persoonlijke redenen ruzie hadden gekregen en daarom het vuurwerk hebben aangebracht.

voor nadere informatie:
Remke Weller
politie Gelderland-Midden
026 352 4315

---


---

Huissen, Tien verdachten van openlijke geweldpleging gehoord
Publicatiedatum: 15-01-2004

De politie van het district Rivierenland heeft tussen 6 en 14 januari 2004 tien verdachten gehoord wegens verdenking van (betrokkenheid bij) openlijke geweldpleging in de nacht van 1 januari aan de Schaapsdam in Huissen. Het slachtoffer, een 29-jarige Huissenaar, raakte daarbij gewond. Vijf van de tien verdachten hebben bekend bij de zaak betrokken te zijn geweest.

De verdachten maakten deel uit van een grote groep jongeren die in de nacht van 1 januari samen naar het vuurwerk keken in de wijk Zilverkamp. Rond 1.00 uur ontstond er tussen een deel van deze groep en twee passerende mannen, waaronder de 29-jarige Huissenaar, een woordenwisseling waarbij er over en weer werd gescholden. Toen de mannen doorliepen ging een 21-jarige vrouw uit de groep hen achterna om verhaal te halen. Daarbij werd de 29-jarige man door de vrouw met traangas in zijn gezicht gespoten. Vervolgens mengde een deel van de rest van de groep zich in het conflict dat is geëscaleerd in een openlijke geweldpleging tegen de 29-jarige. Deze werd door meerdere personen geslagen en geschopt tegen zijn hoofd en lichaam. Dit ging door toen het slachtoffer al op de grond lag. De 29-jarige liep hierbij verschillende kneuzingen en schaafwonden op en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Politieonderzoek leidt tot tien verdachten
Naar aanleiding van de aangifte van het slachtoffer op 1 januari heeft de politie een onderzoek ingesteld. Naast de verklaring van het slachtoffer speelden diverse getuigenverklaringen hierin een belangrijke rol. Het onderzoek heeft geleid tot tien verdachten uit Huissen, negen mannen in de leeftijd van 21 tot en met 25 jaar en een vrouw van 21 jaar. Vier verdachten werden in het begin van het onderzoek uitgenodigd aan het bureau voor een verklaring. De andere zes verdachten zijn in de loop van het onderzoek, tussen 6 en 14 januari, aangehouden. Vijf van deze zes werden voor nader verhoor in verzekering gesteld. In totaal hebben vijf verdachten een bekennende verklaring afgelegd; de andere vijf ontkennen enige betrokkenheid maar blijven aangemerkt als verdachten in de zaak.

De processen-verbaal zullen worden opgestuurd naar het Openbaar Ministerie dat zich zal buigen over een eventuele strafvervolging.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031