Provincie Overijssel

Gedeputeerde Kristen: "Vreemdelingenbeleid moet humaan"

Gedeputeerde Kristen van grote steden en welzijn heeft in het Zwolse provinciehuis een conferentie over asielzoekers geopend. "Er is een brede en heftige discussie ontstaan over de uitvoering van de Vreemdelingenwet. En die onrust is ingegeven door de vraag om een humaan beleid."

De conferentie heeft als titel 'Geen pardon: laverend tussen rijksbeleid en zorgplicht' en is georganiseerd door de Steunpunt Minderheden Overijssel. Het steunpunt heeft in opdracht van de provincie onderzoek gedaan naar de gevolgen van de Vreemdelingenwet 2000 en presenteerde de resultaten vandaag.

In de eerste elf maanden van 2003 is van 1200 mensen de asielprocedure stopgezet. Zo'n 850 daarvan zijn op straat gezet of 'met onbekende bestemming vertrokken'. Dat duidt op een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder.

Onbekende bestemming De nieuwe Vreemdelingenwet heeft ertoe geleid dat gemeenten voorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers heeft moeten stopzetten. In Overijssel gaat het daarbij tussen 1 september 2002 en
1 september 2003 om 75 personen, onder wie gezinnen met kinderen.

Over deze situaties zijn de gemeenten al lange tijd in conflict met de regering, omdat zij weigeren uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten. Het conflict kwam vorige week tot een voorlopig einde met de toezegging van de minister om uitzetcentra voor uitgeprocedeerden op te zetten.

Gastvrij of onherbergzaam

In die centra zou een "gevangenisregime' gaan gelden. Gedeputeerde Kristen was in zijn openingstoespraak duidelijk: "Zo moet het niet". Kristen zette de problematiek uiteen. "Gemeenten willen loyaal zijn aan het Rijksbeleid, maar hebben ook een zorgplicht voor de burgers. De Vreemdelingenwet vormt het brandpunt van opvattingen over hoe een smanelveing met asdielzoekers moet omgaan. Het gaat om de confrontatie tussen een open of een gesloten samenleving, een gastvrije of een onherbergzame samenleving."

Uit het onderzoek van het steunpunt blijkt dat vijftien van de 26 Overijsselse gemeenten noodopvang financieren. Zeven gemeenten houden zich strikt aan het Rijksbeleid. (Van vier gemeenten zijn de gegevens niet bekend.)

"Ik aarzel niet om grote woorden te gebruiken. Het is een deel van de onderstroom van de heftige reacties op de uitvoering van de wet.(..) En die onrust is juist ingegeven door de vraag om een humaan beleid."

Workshops
De conferentie is goed bezocht. Zo'n 120 genodigde en ongenodigde deelnemers volgen de diverse inleidingen op de positie van uitgeprocedeerde asielzoekers, de opvang door religieuze en maatschappelijke organisaties, openbare orde en gemeentelijk beleid. 's Middags zijn er workshops.

Download hieronder de gehele toespraak van gedeputeerde Kristen Kijk ook op de site van het Steunpunt Minderheden Overijssel

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open Inleiding gedeputeerde Kristen vreemdelingenbeleid persversie.doc Inleiding gedeputeerde Kristen vreemdelingenbeleid persversie.doc

© 2004 Provincie Overijssel