Gemeente Den Helder

15-01-2004
Gezond en veilig wonen (deel 1)

We steken veel tijd en energie in het opknappen en verfraaien van onze woningen. Thuis moet een plek zijn waar het plezierig en behaaglijk is. Maar weet u ook hoe veilig en gezond uw woning is? Lang niet iedereen is bekend met de diverse gezondheidsrisicos binnenshuis. Daarom deze serie Gezond en Veilig wonen. Vandaag deel 1: Veiligheid van gas en elektra.

Veiligheid van gas en elektra bij u thuis
Ongelukken met gas en elektra in woningen komen gelukkig niet vaak voor. Maar als het mis gaat, zijn de gevolgen wel groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie. U wilt het liever niet riskeren.
Veiligheid van gas- en elektra-installaties is dus van levensbelang. U bent daar als huiseigenaar voor verantwoordelijk. Bent u huurder, dan is uw verhuurder verantwoordelijk. Een gasinstallatie bestaat uit de gasleidingen en alle apparaten die daarop aangesloten zijn zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel en eventueel boiler. Een elektra-installatie bestaat uit de meterkast, de leidingen, stopcontacten en lichtschakelaars en alle elektrische apparaten. De meeste ongelukken gebeuren door slecht onderhoud van gas- en elektra-installaties, een slechte ventilatie en doe-het-zelven. Daarnaast zijn afvoerloze geisers gevaarlijk. Ook het ontbreken van een aardlekschakelaar (alleen bij elektra-installaties van voor 1975) kan risico's opleveren.

onderhoud
Gas en elektra vragen om deskundig onderhoud. Laat daarom een installateur regelmatig de veiligheid van gas en elektra bij u thuis controleren. Ga er het liefst niet zelf aan klussen. Als u dit wel doet, laat dan een vakman uw werk controleren. Ventileer uw woning goed en volg altijd de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten en gastoestellen nauwkeurig op. Dat zijn slechts enkele tips om te zorgen voor een veilige situatie bij u thuis.
Twijfelt u aan de veiligheid van uw gas- en elektra-installatie, doorloop dan de checklist op www.vrom.nl. U vindt hier belangrijke informatie en tips voor een veilige gas- en elektra-installatie bij u thuis. U kunt de folder ook per telefoon aanvragen Postbus 51, telefoon 0800-8051 (gratis).