Ministerie van Justitie

Persbericht

Nieuwe opzet Justitie in de Buurt
15 januari 2004

Het instrument Justitie in de Buurt krijgt een andere opzet en een gewijzigde vorm van financiering. Justitie in de Buurt zal voortaan onderdeel moeten uitmaken van een breder
veiligheidssamenwerkingverband. Hierin werken justitie, lokaal bestuur, politie en hulpverleningsorganisaties gezamenlijk aan een specifiek criminaliteitsprobleem. Dit kan zich richten op een bepaald probleemgebied en niet noodzakelijkerwijs op een wijk. Ook komt er een andere financieringsstructuur. De huidige kantoren kunnen daarmee blijven voortbestaan als zij voldoen aan dit nieuwe beleid. Dit heeft minister Donner van Justitie vandaag bekend gemaakt tijdens een werkbezoek aan het Justitie in de buurtkantoor in Utrecht. De minister heeft hierover inmiddels een brief aan de Tweede Kamer verstuurd.

De huidige Justitie in de Buurtkantoren zijn relatief duur en zijn in de praktijk teveel gebonden aan één wijk. Hierdoor kunnen ze niet altijd flexibel opereren. Vanwege de schaarse middelen is om die reden een Justitie in de Buurt nieuwe stijl ontwikkeld. Dit nieuwe instrument zal meer aansluiten bij het veiligheidsbeleid binnen een gemeente of regio. Zo kan een samenwerkingsverband zich specifiek richten op de aanpak van veelplegers of huiselijk geweld. Vanaf 2005 kan het Openbaar Ministerie in het kader van dit nieuwe beleid een verzoek tot cofinanciering indienen bij het ministerie van Justitie. Justitie verstrekt, na toetsing, een gedeelte van de kosten voor maximaal een periode van drie jaar. Daarbij is vastgesteld dat ook de andere organisaties moeten bijdragen aan de kosten van het project.

Voor de bestaande JIB-kantoren geldt dat deze worden gefinancierd voor de afgesproken periode van maximaal vier jaar. Voor die kantoren waarvan deze termijn de komende jaren verstrijkt is een overgangsregeling vastgesteld die voorziet in een (aflopende) medefinanciering tot 2007. Overigens kunnen de betrokken organisaties besluiten het huidige kantoor gezamenlijk te handhaven als dit past in het nieuwe beleid van samenwerkingsverbanden.