CDA

15-01-04
Martens: meer aandacht voor vrouwen in actieprogramma tegen 'armoedeziekten'

CDA-Europarlementariër Maria Martens vindt dat er specifieke aandacht moet worden besteed aan de bijzondere positie van vrouwen in ontwikkelingslanden bij de bestrijding van de 'armoedeziekten' HIV/AIDS, malaria en tuberculose.

Dit, omdat vrouwen in ontwikkelingslanden het eerst en het meest getroffen worden door deze infectieziekten. "In de leeftijdsgroep 15-24 jaar zijn bijna twee maal zoveel vrouwen als mannen slachtoffer" zegt Maria Martens. "Slechtere toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, een biologisch grotere kans op infectie en hun moeilijke sociale positie dragen hiertoe bij."

Volgens Maria Martens moet deze bevolkingsgroep daarom specifieke aandacht krijgen. "Temeer daar projecten op bijvoorbeeld het gebied van gezondheidszorg méér succesvol blijken te zijn als vrouwen er ook bij betrokken zijn", aldus Martens. "Investeren in meisjes blijkt tot lagere sterfte onder vrouwen en kinderen te leiden, biedt hogere voedselveiligheid en betekent een verbetering van de armoedebestrijding. Uit het onderzoek van Unicef, gepubliceerd op 11 december jl., bleek dat nog eens helder. Het rapport zegt zelfs dat zónder b.v. actie om meer meisjes naar school te krijgen, het onmogelijk zal zijn de millenniumdoelstellingen te halen. Het blijkt bovendien dat wanneer er meer meisjes naar school gaan dit zowel de meisjes, de jongens àls hun landen ten goede blijkt te komen."

Verder wil Maria Martens dat er meer geld wordt uitgetrokken voor het actieprogramma tegen HIV/AIDS, malaria en tuberculose. Ook moet het onderzoek naar de oorzaken en bestrijding van deze ziekten worden geïntensiveerd, onder meer omdat bij bijvoorbeeld malaria vanwege een toenemende resistentie steeds weer nieuwe geneesmiddelen moeten worden ontwikkeld, vindt zij.