Politie Hollands Midden
Datum: 15 januari 2004

(

Bijstandsfraude Oegstgeest/Leiden
Op dinsdag 13 januari zijn door de Teams Sociale Recherche van de Duin- en Bollenstreek en van Leiden in een woning te Oegstgeest een 50-jarige vrouw en haar vriend aangehouden op verdenking van door de vrouw voor de sociale dienst verzwegen langdurige sanenwoning. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau van de politie aan de Langegracht in Leiden.
De vrouw heeft van 1988 tot 2003 een bijstandsuitkering voor een alleenstaande ouder van de gemeente Leiden en aansluitend van de gemeente Oegstgeest ontvangen. Uit onderzoek van de sociale recherche en uit verhoor van de man en vrouw is komen vast te staat dat zij aldoor samenwoonden. Ondertussen had de man vaste eigen inkomsten uit werk en incidenteel uit diverse uitkeringen.
Na verhoor zijn de man en de vrouw in de loop van dezelfde dag in vrijheid gesteld. Als gevolg van de ten onrechte door de vrouw ontvangen bijstandsuitkeringen zijn de gemeenten Leiden en Oegstgeest benadeeld voor minimaal 240.000,- euro. Tegen de verdachten is proces verbaal opgemaakt. Een terugvorderingsprocedure zal volgen.

Aanhoudingen Nieuwerkerk a/d Ijssel
De politie heeft deze week een 16- en 17-jarige Gouwenaar en een 16-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van poging beroving van een taxichauffeur. Op zondag 11 januari omstreeks 05.00 uur vond op de Batavierlaan de poging beroving plaats. Drie mannen waren die ochtend vanaf een horecagelegenheid in Zevenhuizen in de taxi van een 20-jarige taxichauffeur uit Zevenhuizen gestapt. Een van de passagiers sommeerde de chauffeur naar Nieuwerkerk aan den IJssel te rijden. Op de Batavierlaan wenste de passagiers niet te betalen en wilden de chauffeur zijn GSM en autoradio afhandig maken. Toen dit niet lukte kreeg de chauffeur een klap in zijn gezicht van een van de mannen waardoor hij letsel aan zijn oog opliep. De drie mannen stapten uit en gingen er vandoor. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de daders en wist mede naar aanleiding van getuigenverklaringen de verdachten aan te houden. Na de verhoren werden twee verdachten heengezonden. De hoofdverdachte, de 16-jarige Gouwenaar is inverzekeringgesteld en wordt op vrijdag 16 januari voorgeleid bij de officier van justitie.

Poging diefstal geld uit muntenautomaat Gouda
De politie heeft op woensdag 14 januari een 37-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van poging diefstal van een geldlade c.q. geld. Omstreeks 11.15 uur kreeg de politie de melding van de aanhouding op het Stationsplein door medewerkers van stadstoezicht. De Rotterdammer wordt ervan verdacht kort voor de aanhouding een geldlade van een muntenautomaat in de toiletten van het station te hebben willen stelen c.q. te hebben willen openbreken. Een oplettende schoonmaker die de man het toilet in zag gaan en breekgeluiden hoorde stelde direct de stationsbeheerder in kennis. Medewerkers van stadstoezicht hielden de verdachte aan en droegen hem over aan de politie. Bij de verdachte werd naast een aantal euromunten ook een breekijzer aangetroffen.



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --