Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving

Hoorn 15-01-2004 - 15.08 uur

Controles composteringsplaatsen
Hoorn, donderdag 15 januari 2004.
De komende tijd wordt door de afdeling milieu van de politie West-Friesland extra gecontroleerd bij agrarische bedrijven. De controles zijn met name gericht op de composteringsplaatsen. De composteringsplaats is de plek waar organisch afval van het eigen bedrijf wordt opgeslagen met de bedoeling dat deze wordt omgezet in compost. De opslag van organisch afval (porriehoop) valt onder de Wet milieubeheer. Bij opslaan en composteren komt verontreinigd percolatiewater vrij, dat in de bodem, het oppervlaktewater of de riolering terecht kan komen. Ook de opslag van organisch afval dat niet wordt opgeslagen met de bedoeling om er compost van te maken valt onder de regeling.
Aan de composteringsplaats zijn eisen gesteld. Bij overtreding van deze eisen maakt de politie proces-verbaal op. Ook zijn er contacten gelegd met de Westfriese gemeenten. Overtredingen worden aan hen doorgegeven, zodat verontreinigende composteringsplaatsen kunnen worden opgeruimd.
De eisen voor compostering staan in de Voorlichtingsbrochure "Voorkom milieubederf op eigen erf", uitgegeven door het Doelgroepoverleg Bloembollensector (KAVB, Postbus 175, 2180 AD HILLEGOM, fax.: 0252-536 951). De tekst van deze brochure kunt u ook nalezen op de volgende Internetsite: http://www.gewasbescherming.nl/index2b.html.

Alcoholcontrole
Zwaag, woensdag 14 januari 2004.
Op woensdagmiddag omstreeks 14.35 uur werd op de Hondsdraf te Zwaag een 48-jarige man uit Hoorn op een bromfiets gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Uit de ademanalyse bleek dat hij 555 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is tweeëneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd, omdat dit sinds 1990 ongeldig was verklaard.

Verkeerscontrole
Zwaag, woensdag 14 januari 2004.
Op woensdag werd tussen 09.00 uur en 15.00 uur een grootschalige verkeerscontrole gehouden door de politie in samenwerking met de Douane, de Belastingdienst, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Koninklijke Marechaussee en de technische afdeling van de politie. De controle werd georganiseerd door studenten van het politieonderwijs 2002, die tijdens de controle examen deden voor het onderdeel "uitvoeren van een complexe verkeerscontrole". Tijdens de controle werden 192 auto's, vrachtauto's, taxi's en aanhangwagen gecontroleerd. In totaal leverde de controle 139 bekeuringen op. Er werd onder anderen geschreven voor het niet dragen van een veiligheidsgordel en het niet kunnen tonen voor autopapieren. Ook werden diverse technische mankementen, zoals ondeugdelijke koppelingen aan aanhangwagens, bekeurd.
De achttien studenten behaalden allen het examen.

Preventief fouilleren
Hoorn, woensdag 14 januari 2004.
Op maandag werd tussen 16.00 en 21.30 uur preventief gefouilleerd in de omgeving van het Betje Wolffplein in de wijk Kersenboogerd in Hoorn. In totaal namen tien politiemedewerkers deel aan de controle. Hierbij werden bijna 300 personen en ruim 100 voertuigen gecontroleerd. De controle leverde een boksbeugel, een stiletto, een patroon, een busje traangas en een knuppel op. Alle voorwerpen werden in auto's aangetroffen. Tegen de eigenaren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brutale insluiping
Blokker, woensdag 14 januari 2004.
Op woensdagavond werden tussen 19.00 en 20.00 uur gouden sieraden ontvreemd vanuit een woning aan de Boomgaarden te Blokker. Terwijl de bewoners zaten te eten, kwam de dief binnen via de achterdeur. Hij ging naar een slaapkamer, waarvan hij de deur van binnen afsloot. Uit de slaapkamer werden gouden sieraden ontvreemd. Vermoedelijk is de dader vervolgens via een raam weggegaan.

Achter elkaar
Wognum, donderdag 15 januari 2004.
In het kader van het project "Achter Elkaar"zijn er deze week extra controles geweest op met name de schoolgaande jeugd. De politie in de gemeente Opmeer, Wognum, Obdam en Wester-Kogenland heeft hierbij 40 bekeuringen uitgedeeld aan fietsers die met meer dan z'n tweeën naast elkaar fietste en nog eens 30 voor het niet voeren van verlichting. De politie blijft voorlopig doorgaan met deze controles. Het doel is de jeugd in te laten zien dat het verkeersgevaarlijk en hinderlijk is om met z'n drieën naast elkaar te fietsen.

Verkeerscontroles
Enkhuizen - Medemblik, donderdag 15 januari 2004. Op donderdagmorgen werden op de Gerard Brandtweg in Enkhuizen en de Almereweg in Medemblik verkeerscontroles gehouden. Hierbij kregen 27 bestuurders een bekeuring omdat zij geen autogordel om hadden.