Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 januari 2004


Vragen van de leden Smits en Kalsbeek (beiden PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Bent u bekend met het op 14 januari jl. uitgezonden tv-programma Netwerk over William?


* Wie is er volgens u, gezien de indicatie door het indicatieorgaan, verantwoordelijk voor de opvang van William?


* Hoe oordeelt u over het feit dat zowel de SPD als Jeugdzorg zich beiden niet verantwoordelijk achten voor de opvang van William?


* Bent u bereid om maatregelen te nemen zodat jongeren in crisissituaties met een lichte verstandelijke beperking zoals William in het vervolg wel adequaat opgevangen worden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?


* Welke maatregelen worden er genomen om de lange wachtlijsten in de crisisopvang van jongeren te verminderen? Wat zijn de resultaten van deze maatregelen tot nu toe?


* Waarom worden particuliere opvanginstellingen die, zoals blijkt uit de uitzending, een oplossing zijn voor de wachtlijsten, in crisissituaties niet vergoed?


* Bent u bereid om ouders in dergelijke situaties een budget te geven zodat zij zelf de benodigde zorg, eventueel bij particuliere instellingen, in kunnen kopen?


* Bent u bereid om maatregelen te nemen zodat William verder geholpen wordt en hij per 27 januari niet op straat staat? Zo nee, waarom niet?


* Wilt u gezien de urgentie en de crisissituatie deze vragen binnen 7 dagen, in ieder geval vóór 22 januari, beantwoorden?