STICHTING NEDERLAND SCHOON


Scholieren beloond voor de mooist ontworpen schoolafvalbak

Den Haag, 15 januari 2004

Vandaag is op het Keistad College in Amersfoort de prijs uitgereikt aan leerlingen, die de mooiste zwerfafvalbak op school hebben beschilderd. De afvalbakken waren beschikbaar gesteld door Coca-Cola en mede initiatiefnemer Nederland Schoon om daarmee bij de leerlingen op de scholen weer aandacht te vragen voor de aanpak van zwerfafval. Uit meer dan 100 inzendingen van individuele leerlingen van scholen uit heel Nederland werd de zwerfafvalbak van Aileen Schouten, Dewi Maätita en Shirley van Adrichem tot de mooiste gekozen. Zij ontvingen voor de hele school uit handen van de Directeur van Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, een cheque van 2500 Euro. Deze cheque zal worden besteed aan het opnieuw en leuker inrichten van het nieuwe schoolplein.

Alle leerlingen van de klassen 1 t/m 3 hebben onder de bezielende leiding van hun docenten Antoinette van de Linde en Rien van Leeuwen in de CKV lessen een ontwerp gemaakt en een selectie van de ontwerpen is in combinatie op vijf verschillende afvalbakken geschilderd. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van Coca-Cola, Nederland Schoon en een aantal jongeren bepaalde de definitieve keuze voor de bak van Aileen, Dewi en Shirley.

Deze prijsuitreiking is het resultaat van een wedstrijd die Coca-Cola samen met Nederland Schoon heeft uitgeschreven in maart 2003. Toen is op het Aloysius College in Den Haag de aftrap voor deze wedstrijd verricht. Met behulp van deze wedstrijd is de aandacht van de jongeren weer even op het zwerfafval in en om scholen gericht. Jongeren zijn een van de belangrijkste veroorzakers van zwerfafval, naast de automobilisten en recreanten. Door projecten, voorlichtingscampagnes en voorzieningen als deze afvalbakken op scholen zal de hoeveelheid zwerfafval moeten verminderen.

De afname van het zwerfafval gaat de goede kant op. Uit onderzoek blijkt dat de algehele hoeveelheid zwerfafval in het afgelopen jaar met 15 % is afgenomen. Het lijkt erop dat de aanpak 'op schema' ligt, want in 2005 moet het zwerfafval met 45 % zijn gereduceerd.


---


-----