Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

15-01-2004

CNV Spoorwegen: "Verschrikkelijke klap voor personeel NS Internationaal"

Dit is echt verschrikkelijk nieuws voor de mensen die bij NS Internationaal werken. Zo reageert vakgroepbestuurder Jerry Piqué van CNV Spoorwegen op de vanmiddag bekend gemaakte aanstaande ontslaggolf bij deze tak van NS. Van de 630 medewerkers verliezen in januari 2005 circa 250 mensen, meest baliemedewerkers, hun baan.

Piqué is wel gevoelig voor het argument van NS Internationaal dat vooral de concurrentie van de goedkope vliegtuigmaatschappijen roet in het eten gooit. De directie stelt hierdoor een tekort op te lopen van 13 miljoen euro.
Maar vervolgens beargumenteert de directie de voorgenomen ontslagen met de visie dat internationale treinreizen voortaan heel goed via internet en ticketautomaten kunnen worden geboekt. Dat is niet meer dan een aanname. Dat systeem werkt alleen als alles goed loopt. En alles móet goed lopen, want personeel om de aspirantreiziger bij te staan als het níet goed loopt is dan niet meer voorhanden, stelt Piqué. Volgens mij zijn zowel reiziger als NS Internationaal gebaat bij een hoger, menselijk serviceniveau.
De ontslagen medewerkers vallen in 2005 onder het sociaal plan van NS. Dat voorziet in bemiddeling binnen het eigen bedrijf of begeleiding bij sollicitatie elders. Maar mensen zijn wel hun baan kwijt. En dat is in het huidig economisch tijdgewricht een hele vervelende boodschap, aldus Piqué.

De ontslaggolf gaat vooralsnog nagenoeg voorbij aan het rijdend personeel van NS Internationaal. Wel staat reeds ter discussie of NS-personeel op de ICE-verbinding met Frankfurt ook ná Keulen nog zal blijven meereizen. Dit hangt af of er nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt over de verdeling van de kosten tussen NS Internationaal en Deutsche Bundesbahn.

Houten, 15 januari 2004

Nadere inlichtingen:

Jerry Piqué (vakgroepbestuurder):
023 - 56 84 670
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243