CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 15 januari 2004 CDA bijdrage over raadsdebat vertrek wethouder De Faria

Dank aan Rabella de Faria voor haar inzet voor Rotterdam. Wethouder met bezieling en betrokkenheid. Waardering voor haar vanuit CDA-fractie.

CDA-fractie stelt vast dat er sprake is van een vertrouwenscrisis binnen van Leefbaar Rotterdam. En als een coalitiefractie geen vertrouwen heeft in de eigen wethouder, dan zit er niets anders op voor die wethouder dan opstappen. We hebben daar respect voor.

We stellen vast dat er niet een bepaald dossier aan het gedwongen vertrek ten grondslag ligt, maar het ontbreken van vertrouwen. De Raad komt daarom niet toe aan een inhoudelijk oordeel over het functioneren van de wethouder. Als er sprake is van een specifiek onderwerp waarin een wethouder niet goed acteert, onvoldoende informeert of de kaders van de raad passeert wordt dat uitgesproken in een motie van wantrouwen, op grond van de politieke afweging van dat specifieke geval. Die inhoudelijke afweging, dat politieke oordeel is nu niet aan de orde. We hebben slechts vast te stellen dat een wethouder geen vertrouwen meer ondervindt van haar eigen fractie en daarom opstapt.

Leefbaar Rotterdam kiest voor een behoorlijk confronterende werkwijze. Daar waar in onze politieke cultuur makkelijk voor pappen en nathouden wordt gekozen we zitten de rit tot 2006 wel uit- kiest Leefbaar Rotterdam daar bewust niet voor. Dat doet pijn bij betrokkenen, dat is hard voor betrokkene, maar deze werkwijze is beter dan afdekken en verdoezelen.

Dat neemt niet weg dat het vertrouwensbeginsel zich afspeelt in de relatie tussen Raad en College. Het is daarom goed dat er in de Raad een discussie plaatsvindt over het vertrek van de wethouder. Dit geldt des te meer als we met elkaar vast stellen dat er voor de nieuwe wethouder van LeefbaarRotterdam een meerderheid in deze Raad nodig is. Ik zeg dat niet alleen omdat het simpele rekenwerk leert dat we meer dan 22 zetels nodig hebben voor een meerderheid, maar ook omdat het gepast is in een zuivere relatie tussen College en Raad dat ook de zevende wethouder het vertrouwen van de Raad verwerft.

Het zal voor iedereen heel helder zijn dat de nieuwe wethouder een stevig profiel dient te hebben. De nieuwe wethouder moet zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan inwerken de targets halen die als doel voor deze collegeperiode zijn gesteld. Daar doen we niets aan af. We hebben het liefst zo snel mogelijk een nieuwe wethouder, maar gelet op het belang dat wij hechten aan het statuur van de bestuurder gaat kwaliteit voor snelheid. De nieuwe wethouder wordt onderdeel van een College dat zijn draai gevonden heeft. De nieuwe wethouder moet passen in de chemie van het College. Verder willen we geen gedoe over de afbakening van de positie van de wethouder Veilig ten opzichte van de voorzitter van de Driehoek. De huidige werkwijze tussen burgemeester en wethouder lijkt ons voldoende werkbaar.

Wethouder Van Sluis heeft de mooie taak de enorme portefeuille van wethouder De Faria te combineren met zijn huidige pakket. We vertrouwen erop dat hij gedurende zijn waarnemingsperiode zowel op de terreinen van de volksgezondheid als het veiligheidsbeleid op volle kracht vooruit gaat.

Tot slot wil ik nog opmerken dat er bij de fractie van het CDA alle vertrouwen is in de coalitie met LeefbaarRotterdam. Het is te betreuren dat de 7 wethouders niet gezamenlijk de eindstreep halen, maar dat is geen doel op zich en dat wordt het ook niet. Doel is een substantiële versterking van de stad. Aan dat doel moet het College blijven werken, binnen de kaders die wij als Raad stellen. Wij roepen het College op dat met veel elan te blijven doen. Zoals wethouder De Faria in haar afscheidsbrief schreef: dat verdient deze stad en de Rotterdammers!