GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 15 januari 2004 16:18
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Diertransport aan banden

(15 januari 2004)

Het aantal transporten van levende dieren is in 2003 explosief gestegen. Zo nam de export van vleesvarkens met maar liefst 65% toe, zo blijkt uit cijfers van het Productschap. GroenLinks vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. Er moet juist een einde komen aan het gesleep met dieren. Transporten zijn slecht voor het dierenwelzijn en verhogen de kans op insleep van dierziekten. Marijke Vos roept minister Veerman op het aantal transporten drastisch te beperken.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de export van levend vee.


1. Bent u ervan op de hoogte dat de import en export van levende dieren in 2003 sterk is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, namelijk 50% meer export van kalveren, 65% meer vleesvarkens en 20% meer schapen en geiten, respectievelijk 50% meer import van runderen, 19% meer kalveren en 32% meer varkens*?


2. Erkent u dat dit in strijd is met het voorgenomen beleid van de Europese Commissie en het kabinet om het transport van levende dieren aan banden te leggen?


3. Deelt u de mening dat deze sterke toename van zowel import als export een slechte ontwikkeling is in het licht van het terugdringen van dierziektes als Klassieke varkenspest en MKZ? Zo nee, waarom niet?


4. Deelt u de mening dat er verregaande beperkingen gelegd moeten worden aan het transport van levend vee, onder andere door de maximale transportduur en ­afstand te verlagen, tot 4 uur en/of 300 km? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u bereid, al dan niet in samenspraak met Europese lidstaten als Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Spanje, beperkingen te stellen aan het transport van levend vee, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en insleep van dierziekten?


* "De Nederlandse vee, vlees en eiersector in cijfers ­ Het jaar 2003 voorlopig", Productschap Vee, Vlees en Eieren, rapportnr. 0401


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -