Persbericht

Een 9 tal basisscholen in Haarlem willen begin 2004 een weerbaarheids en bewustwordings training aanbieden.

Het is een sociale weerbaarheidstraining voor jongeren vanaf 6 jaar die zich richt op Veiligheid, Integriteit en Solidariteit. Dit door middel van aanreiken van fysieke oefeningen die jongeren vaardigheden bijbrengen op de gebieden: Zelf-beheersing, Zelf-vertouwen en Zelf-reflectie. Het accent in de training ligt niet alleen op het maar praten over sociale weerbaarheid maar vooral ook op het oefenen, fysiek en non-verbaal.

De laatste jaren komen jongeren steeds vaker negatief in het beeld. Vaak worden ze beschreven als lastposten en te weinig worden hun specifieke kwaliteiten belicht. Er worden hoge eisen gesteld aan jongeren die geen gelijke tred houden met hun ontwikkeling of de aandacht die daaraan in hun opvoeding wordt gegeven, met als gevolg dat ze afhaken of de aandacht trekken met storend probleem gedrag.

Binnen het onderwijs uit zich dit in achterblijvende schoolprestaties, "lastig" gedrag zoals pesten en hogere uitval of verwijzing naar het speciaal onderwijs

De 9 scholen hebben een pilot opgezet om de training (Rots en Water (R&W)) te kunnen geven. Bij de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem zijn subsidie verzoeken gedaan om de pilot mogelijk te maken.

De landelijke en internationale ervaringen met deze training zijn zeer goed. De R&W training blijkt door de psycho-fysieke benadering zeer goed aan te slaan bij jongeren. Dit uit zich door toename van de schoolprestaties, minder uitval en het verwoorde gevoel dat jongeren zich 'zekerder' voelen.

Meer informatie:
Jaap van Deursen tel 023 - 5259404

---- --