Ministerie van Defensie


---


---

foto: De minister steekt zijn traditionele nieuwjaarstoespraak af (Peter Wiezoreck)

Minister bij nieuwjaarstoespraak: "Altijd bereid verantwoording af te leggen"

15-1-2004 15:49:00

Het schietincident in Irak heeft de departementsleiding geschokt, maar minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap wachten de uitkomst van het onderzoek van het Openbaar Ministerie vol vertrouwen af. "Wij zijn altijd bereid verantwoording af te leggen", aldus Kamp in zijn nieuwjaarstoespraak.

"De regering heeft geen maatschappelijk werkers naar Irak gestuurd, geen civiele politie, maar militairen. Zij maken deel uit van de Quick Reaction Force die ook optreedt als het nodig is. Tegen plunderingen moet worden opgetreden. Het begint met één vrachtwagen, een volgende keer vijf en ten slotte om een heel transport. Voor je het weet, is het een rotzooi. Dat moet worden voorkomen."

Minister Kamp zei, overigens net als staatssecretaris Van der Knaap, bij elk bezoek weer onder de indruk te zijn van het werk en het vakmanschap van de militairen. "Zowel Nederland als de wereld profiteert van het product veiligheid waaraan u werkt. 2003 was een succesvol jaar. Met name doordat de steunpilaren van terroristen zijn omgevallen. Afghanistan is nog niet veilig, maar het is in elk geval niet meer veilig voor Al Qaida. Saddam zit achter de tralies. Dat hadden we een jaar geleden niet gedacht. We laten de wereld een beetje veiliger achter voor komende generaties."

Kamp voorspelde dat 2004 een moeilijk jaar gaat worden. Defensie reorganiseert, er ligt veel werk en er verdwijnen collegas. Tegelijk met de veranderingen bij het ministerie gaat het normale werk door. "In 2004 rekenen de staatssecretaris en ik op uw inzet. Desnoods spreken we u er persoonlijk op aan. Tegen de lijnchefs zou ik zeggen haal het beste uit uw medewerkers, laat ze meedenken en bouw een goede relatie met hen op."

De bewindsman eindigde zijn speech met het uitspreken van zijn waardering voor het personeel van Defensie. "De staatssecretaris en ik vinden het een voorrecht om in 2004 weer met u te mogen werken."