Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder & omgeving, 15 januari

Den Helder 15-01-2004 - 16.00 uur

Dertig auto's betrokken bij ongeval op Afsluitdijk Den Oever, donderdag 15 januari 2004.
Omstreeks 07.30 uur raakte een tankauto op de Afsluitdijk (A7), op weg naar Friesland, door onbekende oorzaak de vangrail in de middenberm. Dit gebeurde 9 kilometer voorbij Den Oever, op de zuidelijke rijbaan. De wielen van de tankauto, die geladen was met Kali-poeder (een soort kunstmest voor de aardappelenteelt), woelden zogenaamd graskeien los uit de berm naast de vangrail. Hierna schoot de vrachtauto naar de rechterkant van de weg waar hij naast de vangrail tot stilstand kwam met een ontzette achteras. Deze auto werd bestuurd door een 51-jarige man uit IJsselmuiden.
De keien kwamen terecht op zowel de zuidelijke als de noordelijke rijbaan. Automobilisten uit de richting Noord-Holland, maar ook uit Friesland, konden de keien niet ontwijken en hun voertuigen liepen één tot vier lekke banden op. Op de noordelijke rijbaan zijn 10 auto's gestrand en op de zuidelijke zo'n 20. Auto's op de zuidelijke rijbaan liepen ook olielekkage op waardoor de rijbaan besmeurd raakte. Daarom werd de zuidelijke rijbaan voor het verkeer richting Friesland afgesloten. Automobilisten werden bij Den Oever teruggestuurd. Diverse takelbedrijven kwamen ter assistentie en alle auto's werden geborgen. De inhoud van de tankauto moest overgeheveld worden in een andere. De rijbaan werd schoongespoten en de vangrail werd snel gerepareerd. Hierna kon de zuidelijke rijbaan om 12.00 uur weer vrijgegeven worden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Drankrijder zonder rijbewijs
Den Helder, donderdag 15 januari 2004.
Omstreeks 00.50 uur werd op de Middenweg een 27-jarige automobilist aangehouden afkomstig uit Rusland. Hij bleek niet over een rijbewijs te beschikken en had te diep in het glaasje gekeken. Hij blies aan het bureau 685 ug/l en werd ingesloten om zijn verblijfstitel vast te kunnen stellen. Een inzittende werd eveneens ingesloten omdat zijn nationaliteit niet kon worden vastgesteld. De vreemdelingendienst onderzoekt de zaak verder.

Aanrijding met letsel
De Cocksdorp, woensdag 14 januari 2004.
Omstreeks 16.15 uur vond er op de kruising Oorsprongweg-Hoofdweg, een aanrijding plaats tussen een 52-jarige bestuurder van een personenauto uit Oosterend en een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit De Waal. De bestuurder van de personenauto kwam vanaf de Oorsprongweg en verleende op de kruising geen vrije doorgang aan de voor hem van rechts komende vrachtauto. Zijn auto raakte door de botsing total loss. De vrachtauto raakte linksvoor beschadigd. De bestuurder van de personenauto moest zich met licht letsel onder doktersbehandeling stellen.

Inbraak woning
Sint Maartensbrug, woensdag 14 januari 2004.
In de middaguren is er ingebroken in een woning aan de Grote Sloot. Men is binnen gekomen na het openbreken van een toegangsdeur. Uit de woning werd een portemonnee met geld weggenomen.

Rijbewijs van weigeraar ingenomen
Wieringerwaard, woensdag 14 januari 2004.
Omstreeks 19.45 uur controleerden agenten op de Noord Zijperweg een 50-jarige automobilist uit Schagen op drankgebruik. Hij blies niet correct op het selectie-apparaat waarna hij werd aangehouden en werd overgebracht naar het bureau. Daar weigerde hij de aanwijzingen op te volgen om goed te blazen op het ademanalyse-apparaat. Zijn rijbewijs werd ingenomen en hij krijgt een proces-verbaal.

Drankrijder
De Cocksdorp, woensdag 14 januari 2004.
Omstreeks 23.20 uur werd op de Kikkertstraat een 45-jarige automobilist uit De Cocksdorp aangehouden. Hij blies aan het bureau 305 ug/l (tot 220 toegestaan). Omdat de man twee jaar geleden ook al eens is aangehouden wegens het rijden met drank op werd hem geen boete aangeboden maar kreeg hij een proces-verbaal.