Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

9-1-2004

De ministeries van VROM en BZK hebben 20 miljoen euro uitgetrokken voor de uitvoering van het externe veiligheidsbeleid bij gemeenten en provincies. Met het geld financieren de ministeries projecten waarin gemeenten en provincies samenwerken op het gebied van externe veiligheid bij gevaarlijke stoffen. Dat staat in een brief aan de gemeenten en provincies.

De ministeries hebben besloten om het extra geld de komende twee jaar in te zetten, omdat er onder meer bij de invoering van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen vanaf 1 april 2004 voor gemeenten en provincies veel wettelijke taken bij komen. Door gezamenlijk en onder regie van de provincie een werkprogramma op te zetten, kunnen gemeenten kennis en ervaring uitwisselen. De komende twee jaar moet dat leiden tot een betere uitwerking van de regels. Hierdoor kunnen mogelijke onveilige situaties verder structureel in kaart worden gebracht en kunnen de inspanningen toenemen om de risico's met maatregelen te beperken.
Het beleid voor externe veiligheid richt zich op de gevolgen en op het voorkómen van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen verplicht gemeenten en provincies vanaf 1 april 2004 bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen met externe veiligheid rekening te houden. Dit betekent bijvoorbeeld dat woningen op een bepaalde afstand moeten staan van een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen.