Gemeente Oosterhout

Gemeente gaat werken aan nieuwe nota economisch beleid

Volop ruimte voor inbreng ondernemers en andere betrokkenen

De gemeente Oosterhout gaat de komende maanden werken aan het opstellen van een nieuwe nota economisch beleid. Bij het opstellen van die nota zal er volop ruimte zijn voor inbreng van lokale ondernemers en andere belangstellenden. Volgens planning zou de nota in concept in juni 2004 gereed moeten zijn. Een eerste behandeling in de Oosterhoutse gemeenteraad is voorzien voor september.

Burgemeester en wethouders hebben onlangs de projectopdracht en het projectplan voor de nota goedgekeurd. De Oosterhoutse gemeenteraad krijgt nog de gelegenheid zich over de projectopdracht uit te spreken. Zo kan het college vanaf het allereerste begin in het proces al rekening houden met de ideeën en verwachtingen van de Oosterhoutse gemeenteraad.

Eiland

De nota zal moeten leiden tot een nieuwe, integrale visie op de sociaal-economische ontwikkeling voor de periode 2004-2009. Zo zal aandacht worden gevraagd voor behoud en versterking van de werkgelegenheidsfunctie, bevorderen van een goed ondernemersklimaat. Ook wordt nagedacht op welke wijze de duurzame economie gestimuleerd kan worden en hoe de relatie tussen ondernemers en lokale overheid versterkt kunnen worden.

Daarbij merken b. en w. in de projectopdracht wel op dat het van belang is bij de start van het project wel goed voor ogen te houden dat economisch beleid secniet bestaat. Economisch beleid kan nooit als losstaand beleid ontwikkeld worden. Daarvoor bestaat er een te grote verwevenheden met andere beleidsterreinen als bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en verkeer. Daarnaast ligt Oosterhout natuurlijk niet op een eiland. Wat in Oosterhout gebeurt, is niet zelden het gevolg van (boven)regionale ontwikkelingen. Aan de andere kant hebben keuzes die in Oosterhout gemaakt worden, ook effecten voor de buurgemeenten. Dat vraagt in de nota economisch beleid dus ook om een sterk regionaal accent.

Nauwe samenwerking

De directe invloed van de lokale overheid is overigens beperkter dan wel wordt aangenomen. Het zijn vooral lokale ondernemers die, onder invloed van veelal externe (conjuncturele) invloeden, het plaatselijk economisch klimaat bepalen. Met name om deze reden wil het college bij het opstellen en uitwerken van de nota nauw samenwerken met het (lokale) bedrijfsleven. Dat zal in eerste instantie gebeuren via openbare discussiebijeenkomsten waarvoor ondernemers gericht worden uitgenodigd. Tijdens een eerste bijeenkomst begin maart kunnen ondernemers en andere belanghebbenden zich uitspreken over de sterk en zwakke kanten van de bedrijvigheid in Oosterhout.

Daarnaast wordt een klankbordgroep in het leven geroepen met vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties. Deze club mensen zal op gezette tijden kunnen reageren op het ontwikkelde beleid. 5/2/2004