European Commission

P/04/7

Brussel, 9 januari 2004

5156/04 (Presse 16)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Azerbeidzjan: politieke gevangenen

De EU is ingenomen met het officiële decreet van de Azerbeidzjaanse president van 29 december waarbij hij gratie verleent aan 160 gevangenen, van wie meer dan eenderde politiek gevangene was. De EU is van oordeel dat Azerbeidzjan zo laat zien dat het vooruitgang wil maken met de nakoming van zijn verplichtingen in het kader van de Raad van Europa. De EU blijft echter bezorgd over het lot van diegenen die naar aanleiding van de onlusten van 16 oktober j.l. zijn gearresteerd. Zij drukt de Azerbeidzjaanse autoriteiten op het hart erop toe te zien dat deze personen snel een eerlijk en openbaar proces krijgen, of worden vrijgelaten.

De EU moedigt de Azerbeidzjaanse regering aan blijk te blijven geven van haar bereidheid haar verplichtingen in het kader van de Raad van Europa en de OVSE na te komen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije en Roemenië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________