Provincie Utrecht

Persbericht

PS roepen GS ter verantwoording

15-1-2004
Provinciale Staten hebben grote moeite met de wijze waarop de het definitieve ontwerp-Streekplan (over de periode 2005 tot 2015) tot stand is gekomen en roepen Gedeputeerde Staten daarover op 19 januari ter verantwoording. Nadat het concept ontwerp Streekplan door de statencommissie Ruimte en Groen (REG) in oktober 2003 goed bevonden was om de inspraak in te gaan, blijken er - naar het oordeel van de commissie REG - aanzienlijke wijzigingen in aangebracht te zijn. Daarmee is de commissie REG in november 2004 niet akkoord gegaan. Desondanks zijn de wijzigingen opgenomen in het definitieve ontwerp-Streekplan dat ter visie komt te liggen. Over deze gang van zaken willen de Staten in discussie met het College van GS. Zij houden op 19 januari een interpellatie over dit onderwerp, hoewel het niet in de agenda van de vergadering is opgenomen.

De afwijkingen van het door de statencommissie REG goedgekeurde conceptontwerp zijn naar de mening van alle fracties te groot om, zonder dat daarover door Provinciale Staten of statencommissie geoordeeld is, zomaar in het ontwerp op te nemen. Het gaat concreet om drie veranderingen:
1) De locatie Abrona / Sterrenberg in Huis ter Heide (gemeente Zeist), onderdeel van het Agenda 2010-project 'Hart voor de Heuvelrug' wordt binnen de rode contouren getrokken (vrijgegeven voor eventuele bebouwing);
2) Binnen de planperiode van 2005 tot 2015 kan gestart worden met de bouw van Rijnenburg;
3) Als reserve bouwlocatie wordt een vierde kern bij Bunnik (5000 woningen) in het ontwerp opgenomen die al binnen de planperiode kan worden bebouwd.

Provinciale Staten willen van GS horen of het College het eens is met de stelling dat een eenmaal vastgestelde procedure alleen veranderd kan worden door de organen die deze regeling hebben vastgesteld. Als de uitvoering of uitwerking van door PS of statencommissies gestelde kaders onmogelijk of ongewenst blijkt te zijn, moet er in ieder geval nader overleg plaatsvinden met de Staten of de commissie. Omdat dit naar hun mening niet is gebeurd, voelen Provinciale Staten GS daarover aan de tand.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl