ABVAKABO FNV

Overleg met IJsselmeerziekenhuizen schort kort geding op

Zoetermeer, 15 januari 2004

Het kort geding dat ABVAKABO FNV tegen de IJsselmeerziekenhuizen had aangespannen wordt uitgesteld. De bond is van mening dat de directie van ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad belangrijke besluiten heeft genomen zonder de ondernemingsraad op de juiste manier te raadplegen. De werkgever heeft nu voorstellen gedaan waarover de komende dagen overleg wordt gevoerd. Een eventueel kort geding vindt daarom pas plaats op 21 januari 2004.

De interim-bestuurder van de IJsselmeerziekenhuizen heeft besluiten genomen over een plan van aanpak voor de locaties in Emmeloord en Lelystad. Deze besluiten hebben verstrekkende gevolgen voor de werknemers in de ziekenhuizen, die wellicht hun baan kwijtraken of moeten verhuizen. Voordat de directie over dergelijke onderwerpen een besluit neemt, moet het - op grond van de Wet op de Ondernemingraden (WOR) - het personeel raadplegen. Dat is niet correct gebeurd.

De ondernemingsraad is onlangs opgestapt, zodat er geen medezeggenschap is. ABVAKABO FNV is van mening dat er daarom geen grote besluiten genomen kunnen worden. 'De besluitvorming moet worden stopgezet, totdat het personeel weer goed vertegenwoordigd wordt', zegt Wim van der Hoorn, regiobestuurder van de bond. Toen de werkgever daar niet van wilde weten, heeft ABVAKABO FNV een juridische procedure gestart.

De directie van de IJsselmeerziekenhuizen heeft nu voorstellen in de richting van de wensen van ABVAKABO FNV gedaan. Reden genoeg om te overleggen, volgens Van der Hoorn. 'Wij willen graag overleggen en afspraken maken over de medezeggenschap in de ziekenhuizen'. Op 5 februari zijn er (toevallig) OR-verkiezingen. ABVAKABO FNV wil dat de nieuwe ondernemingsraad (OR) over de voorgenomen besluiten kan meepraten en een goede start kan maken.

Wanneer het overleg de komende dagen onverhoopt geen goed resultaat oplevert, zal het kort geding plaatsvinden op woensdag 21 januari om 13.30 uur in Lelystad. Van der Hoorn: 'Wij hopen natuurlijk dat een kort geding niet meer nodig is en de werkgever constructief met het personeel aan de slag gaat'.


---

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de zorg, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Wim van der Hoorn regiobestuurder (06) 51576941 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

15 jan 04 17:11