Gemeente Amsterdam

Balkenende bezoekt Zuidas
15 januari 2004 - Johanneke Helmers

Minister-president Balkenende bezocht vandaag de Zuidas. Burgemeester Cohen en wethouder Stadig ontvingen hem in het projectbureau in het World Trade Center.

Aanleg van Mahler 4 aan de Zuidas

Balkenende was heel enthousiast over de ontwikkeling van de Zuidas, een prestigieus kantorenproject langs de zuidelijke ringweg van Amsterdam. ,,Het is een gebied met enorme mogelijkheden'', aldus Balkenende. ,,Het gaat om meer dan alleen Amsterdam. Het gaat om de internationale uitstraling van Nederland.''

Wat is de Zuidas?

De Zuidas wordt ontwikkeld tot een nieuw stadscentrum dat aantrekkelijk is als vestigingsplaats voor het multinationale bedrijfsleven. De beslissing of de Zuidas wordt ontwikkeld met ondergronds aangebrachte infrastructuur (dokmodel) of met de infrastructuur bovengronds (dijkmodel) moet nog worden genomen.

Dokmodel of dijkmodel?

De gemeente gaat het liefst aan de slag met het dokmodel, maar heeft daar de samenwerking met het Rijk bij nodig. Op 21 januari is er een bestuurlijk overleg tussen de Rijksoverheid en de gemeente over het dokmodel. De minister-president bereidde zich met zijn werkbezoek voor op dit overleg.

Balkenende vindt het dokmodel, de meest kostbare variant waarbij de ringweg en de spoorlijnen onder de grond komen en kantoren en woningen daarboven, ,,geweldig mooi''. Hij beklemtoonde dat er wel sprake moet zijn van een sluitende projectbegroting. ,,Het is een dure operatie, dus we moeten goed kijken naar de financiële risico's.''

© Gemeente Amsterdam