Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Mogelijk tot 600 getuigen op proces-Dutroux

De kans bestaat dat op het proces-Dutroux zo'n 600 getuigen moeten worden gehoord. Het proces kan daardoor langer duren dan de zes weken die voorzien zijn. Dat meldt de nieuwsdienst van de VRT-radio.

De lijst met getuigen is nog niet definitief vastgelegd. Het gerecht kan namelijk getuigen weigeren als die niets met de zaak te maken hebben. De verschillende partijen hadden wel tot vandaag de kans om hun lijst met getuigen aan de rechtbank voor te leggen.

Ze kunnen daarna, tot op het proces zelf, ook nog getuigen oproepen. Maar die kunnen alleen komen wanneer de voorzitter het ermee eens is. De helft van de zeshonderd getuigen komen van de drie advocaten van Marc Dutroux. De aanklagers willen zo'n 250 getuigen horen. Michelle Martin, de vrouw van Dutroux, heeft een twintigtal getuigen op haar lijstje staan, Michel Nihoul veertien.

Deze week werd ook bekend dat Dutroux al in 1988 plannen zou hebben gehad om een geheime kelder te bouwen. Dat zei zijn voormalige celgenoot in de gevangenis van Jamioulx in een reportage op de Belgische televisie. In 1988 zat Dutroux in de gevangenis van Jamioulx, in de buurt van Charleroi. Hij was toen veroordeeld tot 13 jaar cel voor de verkrachting en ontvoering van minderjarigen.

Maar terwijl hij die celstraf nog aan het uitzitten was, zou hij dus al plannen hebben gehad voor nieuwe ontvoeringen en zelfs voor het bouwen van een geheime bergplaats. Althans, dat zegt zijn toenmalige celgenoot Daniel Dejasse. "Nadat de geheime bergplaats ter sprake was gekomen, wilde Dutroux gauw dat ik uit zijn cel verdween. Hij wist dat het gevaarlijk was om te praten", aldus Dejasse in de reportage.
---


---

Laatst gewijzigd: 15-01-2004