Algemene Inspectiedienst (AID)

Visstroper aangehouden
Kerkrade, 15 januari 2004

Afgelopen nacht, 15 januari 2004, heeft het bestrijdingsteam Visstroperij Friesland, op het Slotermeer twee visstropers op heterdaad betrapt. Zij waren bezig met het controleren/binnenhalen van een visnet, een zgn. staand want, toen zij werden betrapt. Een van hen kon worden aangehouden, de tweede stroper sprong overboord en wist te ontkomen. De aangehouden verdachte afkomstig uit de regio, werd overgebracht naar het politiebureau voor nader verhoor. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. In het net werd 170 kg snoekbaars aangetroffen en in beslaggenomen. Snoekbaars levert in de handel ongeveer 9,50 Euro per kilo op. Ook de boot met buitenboordmotor en het visnet werden in beslag genomen.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is vanaf begin 2002 het bestrijdingsteam visstroperij Friesland actief. Dit team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de politie Friesland en het Openbaar Ministerie.

Het team heeft de laatste tijd al meerdere stropers kunnen aanhouden. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt getracht de visstroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar en voertuigen worden altijd in beslag genomen. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese- en Randmeren.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.