Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Zorg voor sporters ongelijk verdeeld 15 januari 2004

Het aanbod van sportzorgvoorzieningen zoals sportartsen en sportfysiotherapeuten is niet goed afgestemd op de vraag. Hierdoor moeten sporters in sommige delen van Nederland lange afstanden afleggen of de zorg met veel andere cliënten delen. Dit blijkt uit het rapport Sportzorg op de kaart van het RIVM dat vandaag aan staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS wordt aangeboden.

Voor vijftien grote sporten heeft het RIVM onderzocht waar deze het meest worden beoefend. Per gemeente zijn hierin grote verschillen te zien. Skeeleren wordt bijvoorbeeld voornamelijk gedaan in Zuidwest-Nederland, voetbal is favoriet in Zuidoost-Nederland en de meeste hockeyers vinden we in de provincies Utrecht en Noord-Brabant.

Door de regionale verschillen in het aantal sporters en de soorten sport die zij beoefenen, zijn er soms ook grote verschillen in het aantal blessures. Voor sportzorgaanbieders is dit een belangrijk gegeven omdat geblesseerde sporters potentiële cliënten zijn. Het RIVM heeft berekend dat in de regios Tilburg, Zeeland, Delft en Westland, Twente en Den Bosch relatief veel blessures zullen voorkomen in verhouding tot het aantal aanwezige sportzorgaanbieders. In de regios Utrecht, Friesland en Den Haag is dit juist relatief laag.

De regios Groningen, Friesland en Zeeland scoren relatief slecht op bereikbaarheid van sportzorg. Soms moet meer dan een half uur met de auto worden afgelegd naar een sportarts of een sportfysiotherapeut. In andere delen van Nederland is dergelijke sportzorg wel binnen een half uur bereikbaar en heeft men zelfs keuze uit meerdere aanbieders. Door een betere spreiding op basis van de verwachte vraag kan gewerkt worden aan een betere toegankelijkheid van de sportzorg.

De meerwaarde van sportzorg boven zorg die bijvoorbeeld huisartsen of specialisten verlenen, is gelegen in de specifieke kennis over sportgerelateerde aandoeningen. Door hun kennis op het terrein van belasting en belastbaarheid, het behalen van optimale prestaties en de behandeling van blessures, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde sportende en bewegende bevolking.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 test home test test agenda Contact informatie vind u hier