Provincie Limburg

Europese steun voor verdere ontwikkeling Trade Port gebied Venlo Ruim 3,1 miljoen uit CERES-gelden voor drie projecten

Voor het ontsluiten en verder ontwikkelen van het terrein Venlo Trade Port Oost tot een bedrijventerrein voor de agribusiness ontvangt de gemeente Venlo een CERES-bijdrage van 2,4 miljoen. Voor de planontwikkeling van het gebied Trade Port Noord is een CERES-bijdrage beschikbaar gesteld van 680.000,-. Het CERES-programma is een Europees plattelandsprogramma dat gericht is op een dynamische economische ontwikkeling van 10 (deel)gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. Een multifunctioneel platteland is daarbij uitgangspunt. Het college van Gedeputeerde Staten heeft tot toekenning besloten conform het uitgebrachte advies van de stuurgroep CERES.

Naast de toekenning aan de gemeente Venlo hebben GS besloten ook nog een bijdrage beschikbaar te stellen van 30.000,- aan het bedrijf LCG Fijnmechanische Techniek BV te Venlo, een industriële toeleverancier van fijnmechanische producten. Alle projecten passen binnen het thema Ondernemend Limburg uit het coalitieakkoord 2003-2007 van Provinciale Staten. De projecten Trade Port Oost en Trade Port Noord passen bovendien binnen het thema Ruimte voor Limburg.

Trade Port Oost
Voor het ontwikkelen van het terrein Venlo Trade Port Oost tot een bedrijventerrein voor de agribusiness ontvangt de gemeente Venlo een CERES-bijdrage van 2,4 miljoen. Tot het project behoort de aanpassing van de weg langs het bedrijventerrein. Ook vindt er een reconstructie plaats van de ontsluiting van het terrein door het aanleggen van een rotonde. De ontsluiting van de riolering op de hoofdriolen is eveneens een onderdeel van het project. Verder zullen diverse infrastructurele voorzieningen worden getroffen voor het agribusiness bedrijventerrein inclusief een (afschermende) groenvoorziening. Het aanleggen van een verbindingstunnel tussen het terrein van Veiling Zuid-Oost Nederland, waarop diverse bedrijven in en rond het veilingcomplex staan, en dit nieuwe bedrijventerrein maken eveneens deel uit van het project. De gemeente Venlo draagt zelf 5,6 miljoen bij aan het project.

Trade Port Noord
Het gebied Trade Port Noord vormt het sluitstuk van de industriële uitbouw aan de Noordwestzijde van Venlo. Het gebied is ongeveer 730 ha in oppervlakte en krijgt diverse functies waaronder bedrijventerreinen, bedrijvenpark, natuur, toerisme en recreatie. Voor de ontwikkeling van Trade Port Noord moet nog veel worden onderzocht en uitgewerkt. Met deze studies is een bedrag van circa 1,9 miljoen gemoeid.
Hiervoor wordt een CERES-bijdrage gegeven van ruim 680.000,-. De studies hebben betrekking op de inrichting van een park- en natuurzone, waarin ook een golfterrein is voorzien, de hydrologische situatie van de Mierbeek, een archeologisch onderzoek, de aansluiting op de A67 en A73, de passage van de spoorlijn, het milieu, parkmanagement, verkaveling- en inrichtingplan, beeldkwaliteitplan en communicatieplannen. De gemeente Venlo betaalt zelf 1,3 miljoen.

Bedrijf LCG
Het bedrijf LCG Fijnmechanische Techniek BV te Venlo is een industriële toeleverancier van fijnmechanische producten. Het bedrijf ontvangt een CERES-bijdrage van 30.000,-, naast een bijdrage van NV Industriebank LIOF van 25.000,-. De onderneming is vooral gespecialiseerd in het vervaardigen van producten met zeer hoge nauwkeurigheden ten behoeve van kantoorapparaten, luchtvaartindustrie, verpakkingsindustrie en automotive. LCG Fijnmechanische Techniek produceert jaarlijks circa 5 miljoen assen. Bij 1,6 miljoen assen worden gemiddeld 2 kartelingen aangebracht. Om in de toekomst het grote aantal gekartelde assen op een concurrerende wijze te kunnen produceren wordt gedacht aan het ontkoppelen van de kartelbewerking van de hoofdbewerking. Het bedrijf krijgt de bijdrage voor het ontwikkelen van een nieuwe machine waarmee men meervoudige kartels apart van de hoofdbewerking kan aanbrengen. Op deze wijze kan het productieproces effectiever en efficiënter worden uitgevoerd.

15-1-2004 16:48