Gemeente Putten


Putten, 12 januari 2004

Eerste vergadering voor burgerleden in de welstandscommissie

Donderdag 15 januari 2004 vergadert de welstandscommissie in het gemeentehuis van Putten. Dit is een bijzondere vergadering, omdat voor de eerste maal twee burgerleden, namelijk mevrouw I. van Zijverden-van Drie en mevrouw T.A. Freijsen, aanwezig zijn.

De directeur van het Gelders Genootschap, de heer Van Esch, en wethouder Fabriek zullen deze bijzondere vergadering ook bijwonen.

De benoeming van burgerleden in de welstandscommissie is vrij uniek. Sinds 1 januari 2003 heeft iedere gemeente de mogelijkheid om burgerleden in de welstandscommissie te benoemen. Putten is de derde gemeente binnen het werkgebied van het Gelders Genootschap die van deze mogelijkheid gebruik maakt.

In juli 2003 is een advertentie geplaatst voor de vacature burgerlid voor de welstandscommissie. In oktober 2003 zijn zes kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Uit deze gesprekken kwamen mevrouw I. van Zijverden-van Drie en mevrouw T.A. Freijsen als de meest geschikte kandidaten naar voren. Om de inbreng van burgerleden een stevige basis te geven, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om beide dames te benoemen tot burgerlid.

Volgens de Woningwet moet een aanvraag bouwvergunning voldoen aan redelijke eisen van welstand. Deze beoordeling gebeurt door het Gelders Genootschap, waarna een advies aan het college van burgemeester en wethouders wordt uitgebracht. Iedere week vindt er overleg plaats met een delegatie van het Gelders Genootschap. In de even weken is er overleg met de rayonarchitect. In de oneven weken is het overleg met de welstandscommissie. Deze vergaderingen zijn openbaar. Aanvragers en/of hun architecten kunnen op aanvraag gebruik maken van een inspreekmogelijkheid.