Verslag bezoek Van Gennip aan Silicon Valley


Bezoek aan Silicon Valley

Staatssecretaris Van Gennip bezocht van 11 t/m 13 januari 2004 Silicon Valley. In deze nieuwsbrief staan dagverslagen en foto's.

Meer informatie staat op:
http://www.siliconvalley.ez.nl

dag1: "Nederland is sterk als Gateway to Europe"

Staatssecretaris Van Gennip is terug in Silicon Valley, waar ze het High Tech Connections forum bijwoont. Ze heeft er een aantal jaar gewerkt. Haar eerste indrukken zijn goed. "Men durft hier risico's te nemen."

Hoe is het om weer 'terug' te zijn?
"Heel erg leuk. Ik ben natuurlijk al een aantal keer teruggeweest, maar het is mooi om te zien hoe levendig en ondernemend hier te werk wordt gegaan. Men durft hier ook risico's te nemen. Ik roem Californië om het vestigingsklimaat. Daar kunnen veel landen een voorbeeld aan nemen."

Wat zijn de eerste indrukken? "
Het valt me op dat er zoveel mensen aanwezig zijn. De Nederlandse delegatie bestaat uit 200 personen, de Amerikanen zijn met 400. Overweldigende cijfers. Het is goed dat er zoveel interesse in Nederland wordt getoond."

Waarom Nederland?
"Omstandigheden zijn in Nederland heel goed. Ons land is bij uitstek geschikt om nieuwe technologische doorbraken te verzilveren. We kennen - net als Californië - een klimaat dat zich onderscheidt door creativiteit. Het is een klimaat waarin innovatie tot bloei kan roemen."

Wat kan deze bijeenkomst opleveren?
"Voor Nederland ligt het in onze positie als Gateway to Europe. Daar zijn we sterk in. Maar Nederland is ook goed in de positie als voortrekker op terreinen als breedband, embedded systems en nanotechnologie. Ons land heeft zich dus al bewezen. Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Intel en Cisco weten dat."

Wanneer is deze missie geslaagd?
"Er zijn hier heel veel potentiële samenwerkingspartners bij elkaar. Was ook belangrijk doel van deze handelsmissie. Tijdens de networking break werd al direct de daad bij het woord gevoegd. Deze missie is voor mij persoonlijk geslaagd als er tevreden deelnemers zijn."


dag2: "Lof voor innovatieplatform"

De eerste échte dag van de HTC in Silicon Valley is volgens staatssecretaris Karien van Gennip een 'leuke, interessante dag' geworden. "De Amerikanen waren zéér complimenteus over Nederland. Ze vonden de toespraak van Balkenende geweldig en spraken van een groot commitment. Ze vroegen zich zelfs af of innovatie een personal priority was van de minister-president."
Volgens Van Gennip zijn er goede discussies gevoerd over hoe Nederland zich verder zou kunnen ontwikkelen op het gebied van innovatie. Als positief voorbeeld werd onder meer de toekomst van breedband genoemd. "Veel Amerikaanse en Nederlandse bedrijven hebben al onderlinge afspraken gemaakt.

Lof van de Amerikanen was er voor het opgerichte innovatieplatform. Van Gennip: "Dat vonden ze geweldig. Er was waardering voor de manier van samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven en hoe de overheid daar op een onafhankelijke manier in participeert."


dag3: "Op weg naar een follow up"

Tevreden deelnemers. Interessante ideeën en zeker een follow up. Enkele indrukken die staatssecretaris Van Gennip heeft overgehouden aan de HTC.

"Er zijn diverse contacten gelegd tijdens deze dagen, bijvoorbeeld tussen kleine bedrijven uit Amerika en Nederland om eens te kijken naar meer samenwerking in de markt van de ander", aldus Van Gennip. "Er is ook veel contact gelegd met elkaar via de website van HTC. Verder gaan ook de overheden kijken naar vormen van samenwerking."

Volgens de EZ-staatssecretaris is deze bijeenkomst op het juiste moment geweest. "Het is hier een tijdje stil geweest in Silicon Valley. Er begint nu weer activiteit te komen. Dit event kwam op het juiste moment. De opkomst was hoog, de sprekers zeer interessant." De staatssecretaris kondigde aan dat er op een of andere manier een vervolg wordt gegeven aan de HTC.

De EZ Nieuwsbrief is een uitgave van het ministerie van Economische Zaken.