Gemeente Amsterdam

Amsterdam.nl bestaat tien jaar!
Van 6.000 naar 260.000 bezoekers per maand
14 januari 2004 - Johanneke Helmers

De eerste Nederlandse gemeente die zich op het wereldwijde web waagde was, hoe kan het ook anders, Amsterdam. Dat was vandaag tien jaar geleden. De eerste versie ging op 15 januari 1994 de lucht in op de Digitale Stad.

De homepage van 1996

De eerste aanwezigheid van Amsterdam op het internet was een volledig uit tekst bestaande site binnen de Digitale Stad. Navigeren ging door middel van het kiezen van letters of cijfers. Daar werd snel vanaf gestapt en al na een paar maanden kwam er een heuse www-site. Helaas zijn van de eerste versies geen voorbeelden bewaard gebleven. Wel is er een plaatje van een homepage uit 1996.

260.000 Bezoekers per maand

De eerste zelfstandige versie van Amsterdam.nl in 1996 trok zo'n 6000 bezoekers per maand. Tegenwoordig zijn dat er zo'n 260.000! Doordeweeks bezoeken tussen de tien- en elfduizend mensen per dag www.amsterdam.nl.

Maar er zijn meer verschillen. Toen het internet begon was de verbinding nog niet bepaald snel te noemen. En dat terwijl er al wel een hele database aan gegevens op www.amsterdam.nl stond die moest worden bijgehouden. De modem kon die grote hoeveelheid gegevens niet aan. Vandaar dat een ambtenaar regelmatig op de fiets stapte met een database update onder de arm. Deze leverde hij persoonlijk af bij de Digitale Stad. Daar werd de nieuwe informatie op de sie geplaatst.

Stedelijk portaal

Www.amsterdam.nl is in tien jaar tijd meerdere malen veranderd van uiterlijk, maar ook van karakter.
De gemeenteraad besloot namelijk in april 2001: `Akkoord te gaan met een verdere ontwikkeling van het portal-karakter van www.amsterdam.nl waarbij de gemeente goed luistert naar de wensen van de bezoekers en een sterke samenwerking aangaat met de Amsterdamse instellingen en bedrijven, maar zelf de regie over www.amsterdam.nl behoudt.'

Kortom: een stedelijke site, waar bezoekers uit allerlei bronnen geïnformeerd worden. Hiermee sluit Amsterdam goed aan op de ontwikkelingen in de rest van Europa: overal worden portals ontwikkeld, waar men als toerist, bewoner of ondernemer informatie en diensten kan afnemen.

Nieuwe huisstijl

De website in nieuwe huisstijl

Mét de beslissing www.amsterdam.nl een stedelijk karakter te geven hing natuurlijk een vormgevingsverandering samen. Eind 2002 werd dan ook de geheel vernieuwde website gelanceerd. Deze website was de eerste binnen de gemeente die geheel in de nieuwe huisstijl werd gebouwd.

Laat ons weten wat u vindt

We willen op www.amsterdam.nl een zo goed mogelijk beeld scheppen van de stad Amsterdam, en niet alleen van de gemeente Amsterdam. Of wij daarin geslaagd zijn laten wij graag aan u over. U kunt ons te allen tijde laten weten wat u vindt in ons gastenboek. Maar u kunt ook een mailtje sturen met uw opmerkingen, tips of nieuwtjes. Wij horen graag van u!

De redactie van www.amsterdam.nl
Johanneke Helmers, webcoördinator
Johan den Hartog, webmaster
Rinze van Opstal, hoofdredacteur

© Gemeente Amsterdam