AutoRai

15-1-2004

TVR onthult begerenswaardige Sagaris

TVR haalt uit met een zinnenprikkelend hoofdgerecht: de Sagaris. Het uiterlijk wekt pure begeerte. De prestaties zijn van topniveau. Het is een uitdagende nieuwkomer in de eredivisie van de sportcoupés.

De Sagaris beleefde zijn debuut tijdens een wervelende autoshow op 11 december 2003 in Earls Court in Londen, de Live Action Arena.

In opvallend hoog tempo breidt TVR zijn gamma uit. Vormgeving is daarbij het visitekaartje. Pure prestaties zijn de leidraad voor de techniek. Met de Tuscan heeft de Britse producent krap twee jaar geleden zijn sportieve voorstelling geopend. Het is het oogstrelende en innemende model waarmee TVR begin 2003, na enkele jaren van afwezigheid, het Europese continent weer heeft betreden.

De Sagaris is een zinnenprikkelende creatie, gebaseerd op de T350. Autosport vormt de drijfveer achter het design. De styling is geënt op die van modellen die in de arena van de enduranceracerij uitkomen. De Sagaris is ook voor deze tak van sport bedoeld. TVR wil hem uitbrengen in enkele langeafstandsraces en dan in het bijzonder de categorieën waarbij de regels voorschrijven dat met autos wordt gereden die nagenoeg gelijk zijn aan de straatversie.

400 pk!
De Sagaris heeft alle aërodynamische ingrediënten van een onvervalste racer en dat blijkt ook uit andere zaken, zoals het gebruik van met koolstofvezel versterkte componenten. Het onderstel stamt van de T350, maar de Sagaris heeft een grotere spoorbreedte. Stabiliteit en grip zijn daarmee naar een zeer hoog niveau getild. De Speed Six zescilinder inlijnmotor zorgt voor de aandrijving. Het is dezelfde versie als die in de Tuscan S. Uit een cilinder-inhoud van 4.0 liter is een maximumvermogen van maar liefst 400 pk gehaald en dat zonder gebruikmaking van een turbolader of een compressor.

TVR-importeur B.V. NIMAG heeft nog geen gegevens over topsnelheid en acceleratie van de Sagaris. De prijs is nog niet bekend en ook niet wanneer het model in Nederland verkrijgbaar is. De Tuscan, de auto waarmee TVR eerder dit jaar zijn rentree in Nederland heeft gemaakt, is momenteel het enige leverbare model. Deze kost 89.990,-. Net als de Sagaris is hij voorzien van de Speed Six-motor. Het gaat in dit geval om de versie met een vermogen van 350 pk.

In de nieuwe huisvesting in Vianen, waar B.V. NIMAG vanaf 22 december 2003 zit, komt een speciale TVR-showroom waar de Tuscan een hoofdrol speelt en waar kopers van deze exclusieve auto de sportieve sfeer van het merk kunnen opsnuiven in een bij dit merk passende omgeving.