Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 14 januari 2004
Nummer: 2004-01

De land- en tuinbouw in West-Nederland: 'kale kip' of 'de kip met de gouden eieren'

Land- en tuinbouw onmisbaar voor West-Nederlandse economie

De land- en tuinbouw in Noord- en Zuid-Holland leveren een wezenlijke bijdrage aan de werkgelegenheid, aan de exportpositie en aan een hoogwaardige leefomgeving in deze regio. Dit blijkt uit onderzoek naar de betekenis van de land- en tuinbouwsector als voedsel- en sierteeltproducent, dat het LEI (Landbouw Economisch Instituut) in opdracht van de WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) deed. Vandaag ( 14 januari 2004) presenteerde het LEI de resultaten. Het toekomstperspectief van veel agrarisch ondernemers staat onder grote druk.

(Klik hier voor een samenvatting, klik hier voor overige inleidingen/presentaties/documentatie van het congres en de jaarvergaderingen van de vakgroepen, compleet vanaf 15 januari )

Bijna 15% van het totale Nederlandse land- en tuinbouwareaal is in West-Nederland te vinden. Maar door de aanwezigheid van veel intensieve tuinbouwbedrijven hier levert de land- en tuinbouwsector ruim een derde van de toegevoegde waarde van de totale Nederlandse landbouw en een kwart van de werkgelegenheid op alle land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Het agrocomplex is in West-Nederland van groot belang voor de welvaart. De toegevoegde waarde van het totale agrocomplex droeg in 2000 met 10,9 miljard euro bij voor 7,2% aan de economie van West-Nederland. Vertaald naar de nationale toegevoegde waarde is dit maar liefst 38%. Het agrocomplex biedt 212.000 volledige arbeidsplaatsen en neemt daarmee 8,2% van de regionale werkgelegenheid voor zijn rekening. Voor een belangrijk deel wordt dit gerealiseerd door export van land- en tuinbouwproducten.

Agrorecreatie en natuurbeheer
De agrarische sector produceert echter niet alleen agrarische producten. Als drager van landschap, natuur en cultuurhistorie draagt zij namelijk -door het bieden van agrorecreatie en natuurbeheer- ook bij aan de welvaart. Dit kan echter niet altijd in geld worden uitgedrukt. Daarbij komt dat de agrariër hiervan in beperkte mate profiteert. De baten hiervan komen vooral terecht bij burgers, recreatieondernemers en/of huizenbezitters.

De agrarische sector levert een belangrijke bijdrage aan de welvaart in West-Nederland. Naast de agrarische producten, voorziet ze ook in de maatschappelijke behoefte aan rust, ruimte en groen. Daarom wil de WLTO beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en waterschapsniveau nadrukkelijk verzoeken niet te tornen aan de productievoorwaarden van agrarische ondernemingen. Deze ondernemingen vormen immers de basis van het agrocomplex en het gewaardeerde agrarisch cultuurlandschap. De WLTO wil beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en waterschapsniveau nadrukkelijk wijzen op het belang van de land- en tuinbouw in West-Nederland. Doordat bestuurders goede randvoorwaarden scheppen, kunnen agrariërs goede bedrijfsresultaten realiseren en hebben ze een goed en duurzaam toekomstperspectief.

----------
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht