CBS

Weer meer WW-uitkeringen
Eind september 2003 lag het aantal WW-uitkeringen, na seizoencorrectie, op 273 duizend. Dat is 20 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het tempo van de stijging van het aantal WW-uitkeringen ligt in 2003 duidelijk hoger dan in 2002. Het aantal bijstandsuitkeringen is in het tweede kwartaal van 2003 met 2 duizend toegenomen en lag eind juni op 327 duizend.

WW stijgt sneller in 2003
In de eerste drie kwartalen van 2003 steeg het aantal WW-uitkeringen, na seizoencorrectie, met gemiddeld bijna 8 duizend per maand. Deze stijging is veel groter dan het jaar daarvoor. In 2002 steeg de WW, na seizoencorrectie, met gemiddeld ruim 3 duizend uitkeringen per maand. Het verschil in stijging tussen mannen en vrouwen is in het derde kwartaal van 2003 minder groot dan in de eerste helft van dat jaar.

Bijstand iets verder gestegen
Eind juni 2003 lag het aantal bijstandsuitkeringen op 327 duizend. Dat is 2 duizend meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal nam de bijstand toe met 5 duizend uitkeringen. Het aantal bijstandsuitkeringen is vanaf oktober 2002 gestegen met gemiddeld duizend uitkeringen per maand. De WW stijgt al vanaf januari 2002. Een economische teruggang is eerder zichtbaar in de WW dan in de bijstand, onder andere omdat ontslagen werknemers doorgaans eerst voor minstens een half jaar in de WW terechtkomen.

Technische toelichting

WW-uitkeringen
De uitkomsten hebben betrekking op het aantal uitkeringen in het kader van de Werkloosheidswet (WW). Het CBS publiceert ook het aantal WW-uitkeringen (totaal, mannen en vrouwen) voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. Door de maanduitkomsten te schonen voor seizoeninvloeden kunnen kortetermijnontwikkelingen beter gevolgd worden. Er is een reeks seizoengecorrigeerde maandcijfers van het aantal WW-uitkeringen beschikbaar vanaf januari 1992. Een persoon kan meer dan één WW-uitkering ontvangen. De 262 duizend WW-uitkeringen van eind juni 2003 werden verstrekt aan 250 duizend personen. De gepubliceerde aantallen WW- uitkeringen zijn inclusief zogenaamde nuluitkeringen. Dit zijn uitkeringen die niet tot uitbetaling komen door korting op de uitkering, sanctie of schorsing. Bij de WW gaat het om ongeveer 8 duizend nuluitkeringen .

Bijstand
De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW). De uitkomsten hebben betrekking op thuiswonenden jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in de meeste gevallen een man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over geslacht en leeftijd hebben betrekking op de aanvrager.

PB04-005
15 januari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht